Dit jaar meer duidelijkheid over verplichte GPS op bemestingsapparatuur
Dit meldt het ministerie in reactie op het voorstel om per 1 januari 2021 alle aanwending van dierlijke mest digitaal te verantwoorden en te monitoren. Concreet betekent dit dat alle mestapparatuur moet voorzien zijn van GPS en in de toekomst mogelijk zelfs NIR-sensoren om stikstof en fosfaat te meten. Dit geldt voor het bemesten op bouwland en grasland.
De specifieke voorwaarden waaraan deze apparatuur moet voldoen, zijn nog niet duidelijk. De minister geeft toe dat dit investeringen met zich zal meebrengen. Daarom streeft ze ernaar om die duidelijkheid zo snel mogelijk te geven.
Sleepvoetverbod
Voor klei- en veengronden zijn de bemestingsregels dit jaar aangescherpt. Op deze gronden mocht tot voor kort nog mest uitgereden worden met de sleepvoet. Hoewel de nieuwe regels nog in wet moeten worden vastgelegd, zijn ze formeel vanaf 1 januari 2019 ingegaan. In principe moet de mest in de grond worden gebracht. Er zijn twee alternatieve methoden toegestaan. De eerste is de pulse-trackbemester, die drijfmest in kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond brengt. Het tweede systeem is het verdunnen van mest met een deel water op twee delen mest, mits voldoende geborgd.
Verdund op strookjes van 5 centimeter
Voor de laatstgenoemde methode mocht in eerdere voorstellen een maximale breedte van de meststroken van 10 centimeter aangehouden worden. In de laatste Kamerbrief is dit weer teruggebracht naar de oorspronkelijke 5 centimeter. Sjon de Leeuw van adviesbedrijf PPP Agro is erg teleurgesteld over deze regel. „Dit is in de praktijk heel lastig te realiseren. De kans dat dit mis gaat is groot. Verdunde mest vloeit eerder uit. Daarom is ook het verzoek gedaan om dit te verruimen naar 10 centimeter. Jammer dat het ministerie hier niet in meegaat.”