Gijsbrecht Gunter: ‘Waterinclusieve uienteelt om nieuwe misoogsten te voorkomen’
Gunter introduceerde de term ‘waterinclusief denken’. „De landbouw heeft zoet water hard nodig.” En daar zit de crux. De wereldwijde hoeveelheid zoet water is zeer beperkt, en de landbouw is momenteel de grootste gebruiker hiervan. „We moeten veel efficiënter met water omgaan, we moeten toe naar een goed watermanagement.”
Dat kan betekenen dat akkerbouwers water moeten opslaan op hun bedrijf. Hij begrijpt dat telers niet staan te springen om grond op te offeren voor waterberging, maar het is nodig om ook in tijden van droogte te kunnen oogsten. „Een watertekort van 300 mm betekent een opbrengstderving van 60 ton, blijkt uit Vlaams onderzoek. Die conclusie lijkt nog niet zo raar, gezien onze ervaringen vorig jaar.”
In gesprek met natuurorganisaties
Hij riep de aanwezige telers op voor de waterberging het gesprek aan te gaan met natuurorganisaties, zodat het mes aan twee kanten snijdt. „Ik ben er niet voor om goede landbouwgrond in de Oosterschelde te laten verdwijnen, maar ik houd er ook niet van om goede landbouwgrond met oogst en al te moeten onderploegen als gevolg van droogte.” Het thema water is volgens Gunter tot nu toe een ondergeschoven kindje in de landbouw, maar dat moet veranderen. „Laten we als sector opnieuw nadenken over het Deltaplan Water, samen met andere partners. We hebben een gezamenlijk belang.”
De klimaatverandering heeft grote invloed op de uienteelt. Het afgelopen seizoen heeft dat heel duidelijk gemaakt. „In het jaar 2050 zijn er 10 miljard mensen op de wereld die gevoed moeten worden. Dat biedt perspectieven voor de uiensector, maar dan zal het anders moeten dan vorig jaar. Zo halen we geen tonnen van het land.”
Inzetten op beter wortelgestel
Warmte is funest voor uien. Het wortelgestel gaat gemiddeld 18 cm diep en in tijden van droogte is dat niet altijd voldoende. Daar ligt volgens Gunter een taak voor de zaadbedrijven. „We hebben uien nodig met een beter wortelgestel, uien die beter omgaan met water. Daar ligt een uitdaging voor de veredelaars.”