Suikerprijs plust door duurdere olie, ongunstig weer en sterkere munt
Als gevolg van overaanbod daalde de suikerprijs in 2018 met 19 procent, begin 2019 is het herstel ingezet. De prijsstijging is niet alleen een gevolg van de sterkere Braziliaanse real, ook de verwachting dat de Braziliaanse suikerproductie in 2019 weleens kan tegenvallen, speelt hierbij volgens de bank zeker een rol.
Oogst naar ethanolindustrie
De oorzaak van de tegenvallende suikerproductie in Brazilië is volgens de marktdeskundigen tweeërlei. Allereerst zijn de weersomstandigheden voor suikerriet minder gunstig, waardoor de landbouwopbrengsten onder druk komen te staan. Daarnaast is het lucratiever om ethanol te produceren in plaats van suiker, ondanks de prijsstijging in 2019 tot dusver. De geoogste volumes suikerriet en suikerbiet komen hierdoor eerder terecht in de ethanolindustrie in plaats van de suikerindustrie. Mede hierdoor is Brazilië in 2018 door India opgevolgd als het belangrijkste suiker producerende land ter wereld. De Indiase overheid ondersteunt op haar beurt de suikersector, om boeren en de industrie te beschermen tegen financiële problemen. Met deze maatregelen neemt het aanbod van suiker op internationale markten de komende tijd toe en dat zorgt voor prijsdruk, zo is de verwachting.
Stabiele prijsontwikkeling
Ondanks deze prijsdruk, gaan de analisten voor de rest van dit jaar uit van een stabiele prijsontwikkeling van suiker. 'In Brazilië neemt de output af, maar de Indiase output neemt toe. Per saldo blijft de beschikbaarheid van suiker mondiaal voldoende, terwijl de vraag naar suiker verder groeit. Dat brengt enige prijsdruk met zich mee. Het verwachte herstel van de Braziliaanse real heeft daarentegen een opwaarts effect op de suikerprijs', aldus de vooruitblik.
Beeld: Pixabay