„Studies gewasbeschermingsmiddelen moeten openbaar”

Parlementsleden vonden dat studies die gebruikt worden in de procedure om een gewasbeschermingsmiddel al dan niet goed te keuren, openbaar moeten worden gemaakt, inclusief alle gerelateerde data en andere informatie. Bedrijven die een goedkeuring aanvragen zouden alle aangeleverde studies in een publiek register moeten aanmelden.
Verder wil het EP dat de Commissie maatregelen neemt om kwetsbare groepen beter te beschermen, en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet toe te staan in de buurt van scholen, speeltuinen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.
Precies 526 parlementsleden stemden voor deze voorstellen, 66 ertegen en 72 parlementsleden onthielden zich van stemming. Een van de onthouders was Annie Schreijer-Pierik. Volgens haar was het debat te gepolitiseerd en te weinig objectief.
„Besluiten over gewasbescherming moeten niet geleid worden door politieke onderbuiksentimenten, maar door wetenschappelijke bevindingen en het onafhankelijke Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA, dat de risicobeoordeling uitvoert”, stelt ze. „De EU-toelatingsprocedure is al de veiligste ter wereld. Politici moeten zich daar niet mee bemoeien, alleen omdat er ongefundeerde angstscenario’s en nepnieuws circuleren.”
Schreijer-Pierik vindt gewasbeschermingsmiddelen onmisbaar voor de voedselzekerheid en grondstoffenefficiëntie. „Ik ben daarom tevreden over de brede steun voor mijn pleidooi voor invoering van een versnelde toelatingsprocedure voor groene gewasbeschermingsmiddelen met een laag risico.”