Meer bietenzaad met Force besteld dan nodig is
Nu de neonicotinoïden verboden zijn, is de spoeling zeer dun waar het gaat om insectenbestrijding in de bietenteelt. Voor bodeminsecten is er de zaadbehandeling met Force, voor bladinsecten zijn er de pyrethroïden en bladluisbestrijdingsmiddelen. Alle drie zijn echter geen volledige vervanger van Sombrero. Die boodschap is tijdens alle teeltvergaderingen die Suiker Unie in de afgelopen weken heeft gehouden, nadrukkelijk naar voren gebracht.
Desondanks is dit jaar 72 procent van alle bietenzaad voorzien van Force. Boven verwachting, zegt onderzoeker Elma Raaijmakers van het bieteninstituut IRS. „Het is meer dan we zouden adviseren op basis van de problemen. Er zijn dus telers die dit zaad hebben besteld terwijl het niet strikt noodzakelijk is.”
Per hectare 30 euro duurder
Maar, voegt ze er direct aan toe, telers maken hun eigen afweging. „Voor de duidelijkheid, het is niet verkeerd dat er zo veel met Force behandeld zaad is besteld. Iedere teler heeft zijn eigen redenen om dit te doen.” Met Force behandeld zaad is ongeveer 30 euro per hectare duurder dan onbehandeld zaad. „Er zullen telers zijn die hebben gedacht: voor die paar tientjes ga ik het risico niet lopen.”
Force in het pillenzaad werkt tegen bodeminsecten (ondergrondse bietenkevers, ritnaalden, wortelduizendpoten, miljoenpoten, ondergrondse springstaarten en emelten). Is er niet gekozen voor met Force behandeld zaad, dan zijn er later geen mogelijkheden meer om in te grijpen tegen bodeminsecten.
Ritnaalden en emelten
Zaad dat is behandeld met Force is dit jaar met name besteld op de kleigronden, waar meer problemen door bodeminsecten zijn te verwachten. Op zand en dal/veen is Force alleen nodig als de teler een grasachtige als voorvrucht heeft geteeld: dan is er namelijk meer kans op ritnaalden en emelten. Force beschermt de planten, maar alleen als de druk van bodeminsecten niet te hoog is. Als er te veel bodeminsecten zitten, zullen er toch veel planten wegvallen.
Het aandeel zaad dat was behandeld met neonicotinoïden had vorig jaar nog een aandeel van 87 procent. Met Force behandeld zaad was toen nog niet beschikbaar, omdat de neonicotinoïden hun werk goed deden. „Je kon kiezen uit pillenzaad met of zonder neonicotinoïden.”