Minder water voor gewassen komend seizoen
Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn de grondwaterstanden door de droogte nog altijd erg laag. Volgens de Unie van Waterschappen zien de vooruitzichten er voor de komende periode niet gunstig uit. De waterschappen verwachten dat voor de gewassen van agrariërs het komend groeiseizoen minder water beschikbaar zal zijn dan in een normaal jaar.
Gevolgen kurkdroge zomer
Nog steeds zijn de sporen van de extreem droge zomer en najaar 2018 niet uitgewist. Zo is bij waterschap Aa en Maas (Oost-Brabant) nog altijd sprake van 30 procent droogval van beken en sloten. Een ongekende situatie voor de maand januari. Tot nu toe is er onvoldoende neerslag gevallen om de lage grondwaterstand in hoog Nederland aan te vullen. Volgens de Unie van Waterschappen is de kans zeer klein dat de grondwaterstanden op 1 april weer op een normale waarden staan. De Unie verwacht dat waterschappen waarschijnlijk al in april onttrekkingsverboden gaan instellen voor boeren die grondwater oppompen om percelen te besproeien.
Water vasthouden
Met de inzet van duizenden stuwen proberen de waterschappen de peilen zo hoog mogelijk te houden. Agrariërs en andere grondeigenaren worden opgeroepen om water zoveel mogelijk vast te houden. Waterschap Rijn en IJssel reikt bijvoorbeeld ´duikerafsluiters´ uit, zodat grondeigenaren zelf duikers kunnen afsluiten om water vast te houden. Eerder al riep Waterschap Aa en Maas boeren die kleinere waterlopen beheren op om extra aandacht te besteden aan het beheer hiervan. Een paar suggesties die het waterschap aan de boeren verstrekt zijn om bijvoorbeeld de LOP stuwen in deze waterlopen in te zetten. Ook om kritisch te kijken naar verzoeken tot peilverlaging in leggerwaterlopen en zich af te vragen of deze verlagingen wel echt nodig zijn om bijvoorbeeld het land op te moeten voor zaaien, bemesting en oogsten. Verder adviseert het waterschap boeren die werken met een peilgestuurde drainage deze hoog te houden en als het technisch kan hier ook in de winter water in te laten lopen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Unie van Waterschappen, Waterschap Aa, Maas