Zachte winter zorgt voor flinke groei vanggewas en groenbemester: ‘Tijdig onderwerken’
Volgens zaaizaadleverancier Limagrain kan een te massaal vanggewas of groenbemester negatieve gevolgen hebben voor de teelt in 2019. „Een goed ontwikkeld vanggewas levert veel organische stof en nutriënten. Maar te laat inwerken leidt juist tot problemen. Bij een droog voorjaar kan een vochttekort ontstaan doordat het gewas een grote hoeveelheid vocht onttrekt. Ook kan een te laat ondergewerkt vanggewas van te voren al veel stikstof uit de grond halen.”
Beschikbaarheid stikstof te laat
De belangrijkste reden voor het vroeg onderwerken is echter de beschikbaarheid van stikstof die ontstaat na vertering. „Een vanggewas heeft enkele maanden nodig om te verteren”, geeft de zaaizaadleverancier aan. Pas daarna levert het stikstof. „Voor een optimale stikstofbenutting wil je dat het vanggewas tijdig omgezet is.”
Ook noemt Limagrain nog de extra kosten bij onderwerken. „Bij een massaal gewas is het verstandig om het eerst te vernietigen.” Jos Groot Koerkamp adviseert de groenbemester eerst te vernietigen, zodat het makkelijker onder te werken is.
Mechanische alternatieven
Het vanggewas in maart doodspuiten is een optie om het tijdig te kunnen onderwerken. Maar gezien de maatschappelijke druk geeft het zaaizaadbedrijf de overweging mee om alvast ervaring op te doen met mechanische alternatieven. „Zorg dat je het gewas over de volledige oppervlakte doorsnijdt om hergroei te voorkomen en start op tijd. Bij goede omstandigheden al in februari.”
De groenbemesters staan met name nog op de lichte gronden. Op de klei zijn de groenbemesters veelal al in het najaar ondergewerkt.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.