Gijsbrecht Gunter: ‘Zeker een aandachtspunt om de vraag naar uien weer terug te krijgen’
Volgens Gunter wordt er nu door buitenlandse klanten veel meer dan in andere jaren, gekeken naar alternatieven. „Onder meer naar uien uit landen als China, Nieuw-Zeeland, Egypte en Chili. Hierdoor maken klanten kennis met uien van andere bestemmingen en het is zaak om die vraag straks wel weer terug in Nederland te krijgen.”
Vertrouwen
Zelf heeft Gunter er wel alle vertrouwen in dat de buitenlandse vraag naar Nederlandse uien in het nieuwe seizoen weer terugkomt. „In Nederland telen we lange-dag-uien, met minimaal 16 uur daglicht. Hierdoor zijn de Nederlandse uien beter bewaarbaar. De alternatieven zijn vaak korte-dag-uien en niet geschikt voor de bewaring. Verder is de prijs-kwaliteitverhouding van onze uien goed en een voordeel is zeker ook de snelheid van leveren.”
Arbeidstijdverkorting
De kleinere hoeveelheid uien die dit jaar beschikbaar is, wordt volgens Gunter nu ook zichtbaar bij de verwerkers en verpakkers. „Een vijftal verwerkers heeft al tijdelijke arbeidstijdverkorting aangevraagd en er is nog een aantal die dit ook overweegt. Er zijn echter ook verwerkers die voor de retail met een vast programma werken, die draaien nog wel gewoon door.” Ondanks alles benadrukt Gunter dat er in de sector wel tevredenheid is over hoe het UWV deze verzoeken voor arbeidstijdverkorting oppakt en afhandelt.
Mike de Koster is directeur van WDK Onions in Kwadendamme (ZL), een bedrijf dat al wel naar een mogelijke aanvraag voor tijdelijke arbeidstijdverkorting heeft gekeken. „En in principe gaan we dat ook doen. Zoals het nu gaat zijn we eind februari een heel eind klaar en dan staan we stil tot juli.” De overblijvende tijd wordt volgens Koster nu nog gevuld met onderhoud en reparaties. WDK Onions heeft zeven mensen in dienst. De Koster kan nog geen indicatie geven wat deze vroegere productiestop financieel gaat betekenen. „De vraag is hoe lang gaan we nog door. Ik kan het nu nog niet overzien.” In Waarde (ZL) runt Dignus Boone samen met twee broers het uienbedrijf Bowa. Boone verwacht dat er tot eind april voor het personeel in vaste dienst nog wel voldoende werk is. „Wij werken met drie medewerkers in vaste dienst en tien flexwerkers.Misschien dat we eerder moeten stoppen, maar dat kan ik nu nog niet zeggen.”
Resterende voorraad
De nog resterende hoeveelheid uien in Nederland wil en kan Gunter niet exact benoemen. „Dat is echt heel moeilijk te zeggen. Op 1 januari was de schatting dat er toen nog zo’n 150.000 ton uien beschikbaar was. Hoeveel dat drie weken later nog is, durf ik echt niet te zeggen. En al zeker niet de verhouding tussen reeds vastgelegd en nog vrij te verhandelen.” Ook De Koster heeft geen exact volume paraat. „Dat weet bijna niemand. Ik schat zelf nog zo'n 100.000 ton.” Bij WDK Onions is er geen enkele zorg dat de klandizie eventueel ook in het nieuwe seizoen wegblijft. „We hebben dit jaar ook Chinese uien verwerkt, maar Nederland is met zijn uien kwalitatief gewoon een van de sterkste spelers. Ik zie dit echt als een incident.” Ook bij Bowa is er geen enkele vrees. „De smaak en kwaliteit van Chinese uien is veel minder. De maat is niet goed, ze zijn kaal vallend en ze bakken niet zo goed.”