‘Tempo van toelating nieuwe gewasbeschermingsmiddelen moet omhoog’

Het Ctgb heeft vorig jaar 120 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten, waarvan 29 groene middelen. Een mooi aantal, maar niet genoeg, vindt Baecke, gezien het tempo waarmee bestaande middelen van de markt verdwijnen. „Wat dat betreft kunnen er niet genoeg nieuwe middelen bij komen.”
In het verleden deden knelpunten in de beschikbaarheid van middelen zich voornamelijk voor bij de kleine teelten. „De laatste jaren zien we dat over de gehele linie. In alle teelten zijn nu wel voorbeelden te noemen van weggevallen middelen waar geen alternatieven voor zijn. Dat is een zorgelijke situatie.”
Maatschappelijke wens
Een kwart van de vorig jaar toegelaten middelen viel onder de categorie groen. Daarmee neemt het aandeel groene middelen in het toelatingsbeleid jaar op jaar toe. Het is vooral een maatschappelijke wens dat het middelenpakket groener wordt, zegt Baecke. „En daar willen wij als landbouw aan meewerken. Maar het is niet gezegd dat alle groene middelen per definitie minder toxisch zijn dan reguliere gewasbeschermingsmiddelen. Maar andere methodieken voor het creëren van een weerbaarder teeltsysteem hebben we ook hard nodig.” Hij denkt onder meer aan een opschaling van precisielandbouw, dataverzameling en de veredeling.
Afgewezen vanwege geconstateerde risico’s
In totaal nam, in 2018, het College 196 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 70 voor biociden. Er werden 120 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten en 150 biociden. Deze besluiten gaan over meerdere toepassingen van een middel. Van de aangevraagde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen liet het Ctgb 88 procent toe en van de aangevraagde toepassingen voor biociden 87 procent. Respectievelijk 12 en 13 procent van de aangevraagde toepassingen werd afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager vanwege door het Ctgb geconstateerde risico’s.