Schouten opent kringlooploket; boeren kunnen meepraten
„Veel innovaties ontstaan op het boerenerf, bij de boer zelf", schrijft de minister. „Op veel plaatsen in het land laten boeren al jaren zien dat het mogelijk is om binnen randvoorwaarden van bodem-, lucht-, water- en landschapskwaliteit te ondernemen. Zij geven daarmee in de praktijk invulling aan de gewenste richting." En het delen van die kennis is volgens de minister cruciaal. „Bij het digitaal loket kunnen boeren daarom hun initiatieven melden of vragen stellen over hun plannen." Op die manier wil ze een catalogus maken met voorbeelden van kringlooplandbouw, waar boeren en andere betrokkenen inspiratie kunnen opdoen om de omslag ook te maken.
Zij ziet, schrijft ze, nu al inspirerende voorbeelden die een schat aan kennis en praktijkervaring hebben opgeleverd. „Deze kennis en ervaring wil ik bij elkaar brengen, gekwantificeerd en vertaald in handelingsperspectieven voor boeren, ketenpartijen en overheden.
Realisatieplan
Om haar landbouwvisie werkelijkheid te laten worden, stelt de minister een plan op: het 'Realisatieplan visie landbouw, natuur en voedsel'. Dat zal ze in mei aan de Tweede Kamer aanbieden. Twee hoofdpunten van dat plan moeten zijn of we in Nederland innovaties kunnen ontwikkelen die boeren helpen de omslag te maken, en of de boer een goed inkomen kan verdienen als hij in die richting beweegt.
De catalogus met ideeën en praktijkvoorbeelden is daarbij belangrijk. „Koplopers in de kringlooplandbouw kunnen anderen tot ideeën brengen", schrijft de minister, „en goede voorbeelden van verdienmodellen zullen elders tot inspiratie moeten leiden." Ze vindt het belangrijk dat daarbij de samenwerking tussen boeren wordt bevorderd, zoals op het gebied van gezamenlijke afzet, onderzoek en duurzaamheid.
Het plan zal zich op vier sporen richten. De maatschappij moet zich zodanig ontwikkelen dat een goed verdienmodel mogelijk is met kringlooplandbouw, de overheid moet de juiste voorwaarden scheppen en belemmeringen opheffen, opgaven moeten worden aangepakt op het niveau van de regio en innovatie en onderwijs moet worden gestimuleerd.
Belemmeringen
Bestaande regels zijn vaak een belemmering bij het zetten van stappen richting kringlooplandbouw. Boeren die hiervan hinder ondervinden, kunnen dit melden bij het Agroloket. „We gaan dan samen op zoek naar oplossingen", belooft de minister.
Boeren die hun ideeën over kringlooplandbouw willen delen, of vragen hebben, kunnen die hier melden.