Toelating chloorprofam wegens procedurele redenen op de tocht

Donderdag en vrijdag vergadert het Standing Comittee Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF), een permanent comité onder voorzitterschap van de Europese Commissie (EC). Eén van de agendapunten is de werkzame stof chloorprofam. Deze stond al op de agenda voor de vergadering van december 2018, maar de stemming hierover is uitgesteld voor extra overleg tussen het Ctgb, de Efsa en de EC, schrijft minister Schouten in een brief aan de Kamer.
Het Ctgb ziet nog mogelijkheden voor een veilig gebruik van chloorprofam in de teelt van sla en uien. De Europese Commissie stelt echter dat nieuwe gegevens niet meer op het eind van het besluitvormingsproces kunnen worden aangeleverd en wil de toelating van de stof om procedurele redenen niet verlengen. Het Ctgb accepteert de zienswijze van de EC en adviseert nu positief over het voorstel. De Nederlandse delegatie is dan ook van plan in te stemmen met het voorstel van de EC.
'Afwijzen om procedurele redenen is bureaucratie'
De VVD-fractie heeft de minister om een schriftelijke toelichting gevraagd over dit besluit. De VVD noemt de afwijzing om procedurele redenen ‘bureaucratie’. Schouten verwijst in haar antwoord naar een te late aanlevering van de juiste informatie door de toelatinghouder, waardoor het dossier over chloorprofam niet compleet was. „De aanvrager is verantwoordelijk voor het aanleveren van een compleet dossier waaruit moet blijken dat een veilig gebruik van een werkbare stof mogelijk is. Dat was hier niet het geval. Hierdoor kan het eventueel verlengen van de goedkeuring van chloorprofam een precedentwerking hebben waardoor het juridisch mogelijk wordt om onvolledige dossiers aan te leveren”, schrijft Schouten.
'Veilige middelen vallen weg'
Dit is onbegrijpelijk, stellen Van Wenum en zijn LTO-collega Joris Baecke met nadruk. „Het Ctgb concludeert dat het middel veilig is als herbicide in sla en uien en het middel wordt vervolgens om procedurele redenen verboden. Het is onbegrijpelijk dat het zo loopt”, zegt Baecke. „We steunen het beleid dat bij een toelating de veiligheid voor mens, dier en milieu geborgd moet zijn. Maar door dit huidige standpunt vallen veilige middelen weg. Daar kan ik geen begrip voor opbrengen.”
De Tweede Kamer moet hier een stokje voor steken, stelt Van Wenum. „Het gaat hier om een wetenschappelijke onderbouwing die van tafel wordt geveegd. Dit is een heel slechte zaak.” Alternatieven zijn er niet, behalve onkruid wieden. „Daar hebben we het geld en de mensen niet voor.”
UPDATE 24 januari: Minister Schouten moet deze week in de vergadering van het Europese comité SCoPAFF tegen het voorstel van de Europese Commissie stemmen om de toelating van chloorprofam te beëindigen. De Kamer heeft de motie van het CDA en de VVD aangenomen.