‘EU moet gen editing beoordelen op basis van resultaten‘

In haar promotieonderzoek bediscussieert ze de inconsistenties van de EU-regulering van gen edited planten door de overeenkomsten te laten zien tussen tarweplanten die zij zelf heeft gemaakt en tarweplanten die zijn verkregen door willekeurige mutagenese door bestraling. De eerste planten zijn streng gereguleerd, volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in juli 2018, terwijl de tweede groep is vrijgesteld van regelgeving.
Glutenvrije tarwe dankzij Crispr-Cas
Met behulp van gen editing kan met Crispr-Cas tarwe glutenvrij worden gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van Jouanin. Het is al langer mogelijk om glutengenen te verwijderen uit tarwe om zo een glutenvrij product te krijgen. Winst voor mensen met coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Maar vanuit de verwerkende industrie kwamen minder tevreden geluiden naar voren: deze glutenvrije tarwe zou een slechte bakkwaliteit hebben.
Tarwekorrels bevatten gluten, een mengsel van glutenine- en gliadine-eiwitten. In haar promotieonderzoek beschrijft Jouanin ook de aanpak waarbij gen editing met Crispr-Cas9 wordt ingezet om de epitopen uit gliadines te verwijderen om zo tarwe met veilige gluten te maken. De eerste planten die met deze benadering zijn ontwikkeld, laten zien dat de techniek werkt, laat haar onderzoek zien. Deze tarweplanten zijn echter nog niet veilig voor coeliakie-patiënten, want niet alle gliadines zijn aangepast. Ze heeft daarom ook verschillende methodes ontwikkeld om snel vast te stellen welke genen zijn veranderd en welke voor een volgende ronde aan de beurt zijn.
Van de bevolking heeft 1 tot 2 procent coeliakie.