
‘Economisch denken legt te hoge druk op de bodem’

De stichting sloeg de handen ineen met Triodos Bank.
Stichting Grondbeheer en de Triodos Sustainable Finance Foundation zeggen dat landbouwgrond onbetaalbaar dreigt te worden. De hoge koop- en pachtprijzen brengen grote uitdagingen met zich mee rondom bedrijfsopvolging, biodiversiteit en bodemkwaliteit.
De hoge druk op landbouwgrond geldt zowel voor gangbare als biologische grond. In het biologische bouwplan werken telers met een regelmatig terugkerend rustgewas en groenbemesters, vaak stikstofbindende soorten. Toch blijkt in de praktijk de noodzaak te intensiveren. Een voorbeeld van die trend is te lezen in het verhaal over omschakelaar en TopBodem-deelnemer Sam de Visser in het maandblad Akkerwijzer dat in februari zal verschijnen.
Continuïteit voorop
Volgens Kees van Biert staat in het initiatief van Stichting Grondbeheer de continuïteit voorop. „Wij willen de grondprijs verminderen naar reële waarden en de gezondheid van de bodem herstellen”, zegt Van Biert. „We denken dat het nodig is uit dit systeem van extreem financieel denken te stappen.” Van Biert doelt op de speculatie met boerengrond, die uitgaat van voortdurende waardevermeerdering.
Richting beleggers en pensioenfondsen roept Van Biert op om in de mix van investeringen een deel grond op te nemen. Hoewel die niet in waarde moet toenemen, zal het wel van belang zijn om voor komende generaties vruchtbare grond te hebben. Een randvoorwaarde voor de economie is voldoende voedsel van goede kwaliteit. Van Biert denkt dat voor rijke pensioenfondsen en investeerders met duurzaamheidsdoelen geld in grond steken een verantwoorde keuze is.
Vanuit het bedrijfsleven kan geld voor grond beschikbaar komen. Biologisch voedselproducent Farmbrothers wil op deze manier een half procent van de opbrengst schenken aan de Stichting Grondbeheer als maatschappelijk verantwoord doel, gaf Van Biert als voorbeeld tijdens een workshop op de BioBeurs 2019.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes