Strenger toelatingsbeleid resulteert in steeds minder nieuwe actieve stoffen
Momenteel zijn op de gewasbeschermingsmarkt tal van ontwikkelingen gaande die een duidelijke impact (zullen) hebben op de teelt van gewassen. Dat signaleert Johan Buis, productmanager bij CZAV. Zo ziet Buis wereldwijd een dalende trend in de ontwikkeling van nieuwe moleculen of werkzame stoffen. „Daarbij speelt de strengere wetgeving rondom het toelatingsbeleid ook een duidelijke rol. Door deze strengere wetgeving wordt de ontwikkeling van nieuwe actieve stoffen vaak te duur gevonden”, weet Johan Buis. Een andere reden dat minder actieve stoffen zijn toegelaten, is volgens Buis de fusie van grote spelers in de branche. „Ze kunnen zo kosten besparen en samen de krachten bundelen op het gebied van onderzoek.”
Milieu
CZAV onderstreept dat de akkerbouwketen hard werkt aan beleid om emissies te beperken, om zo de impact van gewasbeschermingsmiddelen op het milieu zo klein mogelijk te houden. Een voorbeeld is de erfemissiescan. Door deze in te vullen kunnen de (mogelijke) emissierisico’s, afkomstig van het erf, eenvoudig in kaart worden gebracht. Daarnaast kan biodiversiteit de natuurlijke evenwichten stimuleren en vormt daarmee een belangrijke pijler in het vergroten van de weerbaarheid van teeltsystemen. De geïntegreerde teeltaanpak ICM (= Integrated Crop Management) blijft volgens de CZAV een belangrijk onderwerp. Logisch. Immers het nog bewuster inzetten van gewasbeschermingsmiddelen in teeltsystemen helpt om de impact op milieu en omgeving te verkleinen, zonder dat aan effectiviteit hoeft te worden ingeboet. Dat kan door teeltplannen en -handelingen op elkaar af te stemmen, met aandacht voor een gezonde bodem waarin gezonde planten kunnen groeien. De inzet van bodemverbeteraars verbeteren de bodemgezondheid. Verder maken plantversterkers en bladmeststoffen de planten weerbaarder. Maar ook alternatieven voor gewasbescherming, zoals de inzet van natuurlijke vijanden wordt onderzocht. Een goed voorbeeld hiervan is de steriele-insectentechniek (SIT) als alternatief voor het wegvallen van Mundial als zaadcoating voor uienzaad.
Planet Proof
Steeds meer afnemers vragen om Planet Proof geteelde producten. In de winkelschappen is dit keurmerk steeds vaker zichtbaar aanwezig. Door het kenmerkende bonusmalussysteem met een maximum aan in te zetten actieve stof nemen de teeltrisico’s onder de vlag van Planet Proof wel toe. CZAV adviseert deze risico’s goed in kaart te brengen, te managen met de adviseur en te bespreken met de afnemer.