Ook geen Duitse ontheffing voor neonicotinoïden in bietenteelt
Omdat de omvang van de mogelijke schade die de akkerbouwers leiden als gevolg van het verbod op de neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin, moeilijk ingeschat kan worden, heeft de regering vooralsnog geen passende compensatieregeling gepland, schrijft de Duitse nieuwssite Agrarheute. Voor een ontheffing voor 2019 zijn in Duitsland vijf aanvragen ingediend voor de toepassing van neonicotinoïden als zaadbehandeling.
Nationale speelruimte
Carina Konrad (FDP) ergert zich aan de opstelling van de Duitse regering, schrijft Agrarheute. Ze had liever gezien dat de regering met de boeren op zoek zou gaan naar alternatieve oplossingen. Andere EU-lidstaten gebruiken de nationale speelruimte om bepaalde neonicotinoïden toe te staan voor de bietenteelt, stelt zij. Een kleine groep landen staat het gebruik van met neonicotinoïden gecoat bietenzaad dit jaar wel toe: België, Polen, Tsjechië, Denemarken, Slowakije, Roemenië en Hongarije.
Duitsland liet al heel vroeg weten voorstander te zijn van een totaalverbod op neonicotinoïden. Landbouwminister Julia Klöckner gaf in april vorig jaar al aan niets te voelen voor een ontheffing voor de bietenteelt.
'Geen veilige toepassing van tijdelijke vrijstelling'
Minister Schouten maakte ruim een week geleden bekend geen tijdelijke vrijstelling te verlenen voor het gewasbeschermingsmiddel Cruiser SB. Volgens Schouten is een veilige toepassing van een tijdelijke vrijstelling niet haalbaar. Wel kijkt ze met de bietensector naar een oplossing voor de bestrijding van de bietenvlieg.
De neonicotinoïden hebben sinds 19 december 2018 geen toelating meer. Belangrijkste reden voor het verbod is het beschermen van bijen en andere bestuivers.