Staking in Brazilië drijft sojaprijzen op
En dit juist in de tijd dat de sojaoogst in volle gang is en er veel sojabonen naar de havens vervoerd moeten worden. Het International Grains Council (IGC) verhoogde deze week de opbrengstprognose voor sojabonen en ook de voorraden werden verhoogd, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
Voor de komende tijd is het onzeker welke kant de sojaprijzen uit zullen gaan. De fysieke beschikbaarheid kan in het gedrang komen door de stakingen in Brazilië en hopelijk zijn de stakingen tijdelijk en kunnen de sojaleveringen weer op gang komen.
Ook de koers euro/dollar is van belang omdat bij een lagere koers de soja voor ons in West Europa duurder zal worden. Raapzaadschroot is in verhouding duur door het beperkte aanbod.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen voor directe levering met 1 euro/ton terwijl de noteringen voor de levering op termijn stegen met 8 euro/ton. De raapnoteringen noteerden onveranderd.
Marktinfo granen
De graannoteringen lieten deze week een lichte daling zien en worden voornamelijk bepaald door de exportomstandigheden van de VS en Europa. Volgens insiders zou op basis van de beschikbaarheid en het prijsniveau de Europese export nog kunnen stijgen.
Maar blijkt de verlaadbaarheid in de Europese havens de beperkende factor omdat er simpelweg te weinig capaciteit is om de enorme hoeveelheden graan tussentijds op te slaan en schepen te laden. Als de Europese graanexport zich op het huidige tempo voort blijft zetten dan is dit op zich geen probleem omdat er meer dan genoeg graan op voorraad ligt.
Hogere totale graanproductie
De goede graanoogst van het huidige seizoen werd deze week door het International Grains Coucil (IGC) nog maar weer eens bevestigd. De totale graanproductie in de wereld werd ten opzichte van de prognose van januari verhoogd, terwijl de voorraden licht daalden.
Ten opzichte van het vorige seizoen stijgen de voorraden van alle granen met 29 miljoen ton tot 431 miljoen ton wat goed is voor 11,3 weken consumptie. Ook de EU verhoogde de graanoogstprognose terwijl de Europese graanbalans een toename laat zien van de voorraden, een toename van het graanverbruik voor veevoeders, een lagere tarwe-invoer en een toename van de uitvoer van tarwe en gerst.
Inkopers terughoudend
Voor de graaninkopers is het volgens Agrifirm lastig inschatten of de granen nu feitelijk duur of goedkoop zijn. Daarom zijn ze terughoudend met het doen van aankopen.
Rond deze tijd is de handel altijd wat flauw omdat er voor de komende weken meestal nog genoeg in de boeken staat maar voor de periode daarna moet er nog bijna alles gekocht worden. De verwachting voor de komende periode zijn stabiele graannoteringen waarbij de kans op beperkte prijsdalingen aanwezig is.
Prijzen, tarwe, gerst en maïs
Op de fysieke markten daalden deze week graannoteringen. Voor directe levering daalden de tarwe- en gerstnoteringen met 1 euro/ton en bleef maïs gelijk. Voor de levering op termijn (nieuwe oogst) daalden de tarwe- gerst, en maïsnoteringen allen met 1 euro/ton.
Koers euro/dollar
De koers van de euro schommelde deze week fors om op vrijdag te eindigen op 1,1242. Ten opzichte van vorige week vrijdag is dit een daling van 0,0092.Verreweg de meeste financiële analisten voorspellen een verdere daling van de koers euro/dollar.
Over waar het koersevenwicht uiteindelijk komt te liggen zijn de analisten het minder goed eens. De voorspellingen variëren van een koers euro/dollar van 1,12 tot zelfs 1,05.