Zonnepanelen niet voor iedere akkerbouwer interessant
Daarvoor waarschuwt projectleider Wouter Veefkind van Projecten LTO Noord. „Niet ieder schuurdak is geschikt voor zonnepanelen. Met name oude schuren en stallen, die gebouwd zijn in de jaren ’80 of ’90, zijn niet berekend op het gewicht van de zonnepanelen.”
Om te kijken of een dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen zelf te letten. Een akkerbouwer moet volgens Veefkind ook rekening houden met het gewicht van de dakdekkers en de ballast. „Als een akkerbouwer zeker van zijn zaak wil zijn, kan hij een constructeur inschakelen”, zo luidt zijn advies.
‘Afstand transformatorhuisje bepalend’
Akkerbouwers met bewaring die bij het inschuren veel vermogen nodig hebben, zullen in de meeste gevallen een grootverbruikersaansluiting hebben. Voor deze doelgroep zijn volgens Veefkind zonnepanelen zonder SDE+ subsidie niet interessant. Daarnaast zijn de aansluitkosten bepalend voor de rentabiliteit van zonnepanelen.
„Om met SDE subsidie stroom terug te kunnen leveren aan het net, moet een akkerbouwer een grootverbruikersaansluiting hebben. Veel akkerbouwers hebben een kleinverbruikaansluiting. Aansluiten van de zonnepanelen kan tussen de 20.000 en 30.000 euro kosten. Dit is afhankelijk van de dichtstbijzijnde transformator. Hoe dichterbij, hoe lager de kosten. Te hoge kosten van de infrastructuur maken sommige projecten onrendabel”, geeft Veefkind aan.
‘Klop tijdig aan bij netbeheerder’
Hij adviseert akkerbouwers om plannen tijdig kenbaar te maken en een offerte op te vragen voor het aansluiten van de zonnepanelen om stroom terug te kunnen leveren op het net. De termijn voor een aansluiting bedraagt 18 weken. „Netwerkbeheerders hebben te weinig uitvoeringscapaciteit. Het netwerk heeft niet altijd voldoende capaciteit en verzwaring kost tijd. Het aanleggen van een middenspanningskabel duurt ongeveer een jaar, een onderstation enkele jaren. De situatie is sterk afhankelijk van welk gebied en netbeheerder.”
„Dat in Noord-Nederland het afgelopen jaar honderden hectares vol zijn gelegd met zonnepanelen en er momenteel nog veel projecten lopen, is de belangrijkste reden hiervan.”
Financiering
Over de financiering moeten akkerbouwers volgens Veefkind goed nadenken. „Vaak gaat het om tonnen, zodat de meeste akkerbouwers bij de bank moeten aankloppen.” Bedrijven zoals Essent en Agrifirm hebben programma’s die zonnepanelen ook willen financieren. „Ondernemers moeten afwegen wat ze willen: er zijn veel mogelijkheden waaronder zelf investeren en huur- en leaseconstructies. Een akkerbouwer kan het beste met zijn accountant bespreken of ze zonnepanelen zelf financieren en op de balans hebben staan of dat ze hun dak verhuren aan een partij zoals Essent.”
„Akkerbouwers moeten de zogeheten GvO’s op zonnepanelen tot waarde kunnen brengen”, adviseert Veefkind. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat waarmee bewezen kan worden waar en hoe de groene stroom is opgewekt. „Deze certificaten zijn geld waard omdat energie-intensieve bedrijven hun uitstoot moeten beperken.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Susan Rexwinkel