Pachtersbond: ‘Staatssecretaris Snel maakt pacht onaantrekkelijk’

Volgens de bond hebben recente besluiten zoals de verhoging van de belastbare waarde van verpachte grond, het inperken van het eerste pachtersvoordeel en het afschaffen van het tweede pachtersvoordeel grote gevolgen voor het instrument pacht. Zo is de belastbare waarde van verpachte grond van 50 procent naar 60 procent verhoogd. Voor de particuliere verpachter die over zijn vermogen met de zogenaamde box 3 inkomstenbelasting betaalt, is dit een aanzienlijke lastenverzwaring, aldus de BLHB.
Daarbovenop heeft de belastingdienst voor 2019 de normwaarden voor 66 gebieden gemiddeld verhoogd en dit geeft ook een hogere belastingdruk. In 2017 had de belastingdienst al het tarief voor box 3 aangepast en voor de gemiddelde particuliere verpachter leidt dit ook tot een hogere belasting. Het rendement van de particuliere verpachter komt door deze besluiten onder druk te staan waardoor het voor deze groep steeds onaantrekkelijker wordt om te blijven verpachten.
Pacht binnen familieverband
Om de vermogensbehoefte bij bedrijfsovernames te dempen, is pacht binnen familieverband een oplossing. Eind vorig jaar heeft de staatssecretaris echter het tweede pachtersvoordeel afgeschaft en ook kan het eerste pachtersvoordeel niet meer worden doorgeschoven. Pachtersvoordeel ontstaat als een pachter tegen een lagere waarde de grond van de verpachter koopt. Binnen de familie werd dit aangemerkt als een tweede pachtersvoordeel en dit wordt niet belast. Het eerste pachtersvoordeel, het kopen van de grond van een verpachter, kon naar de opvolger worden doorgeschoven maar dit is nu door de staatsecretaris opgeheven. Door dit besluit is pacht binnen familieverband in het kader van bedrijfsovername minder aantrekkelijk.
Pacht is voor 40 procent van de agrarische cultuurgrond een belangrijk financieringsinstrument en dit aandeel wordt in de toekomst alleen maar groter nu de banken terughoudender worden. De besluiten van Snel treffen de particuliere verpachters hard en, aldus de pachtersbond, verpachting wordt voor deze groep niet meer aantrekkelijk. Dit treft ook de agrarische sector en zet op termijn de continuïteit van de agrarische bedrijven onder druk. Vooral bedrijfsovernames worden onevenredig zwaar getroffen in een tijd dat er steeds minder bedrijfsopvolgers zich aandienen, stelt de BLHB.

Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Pachterbond BLHB