
Peter Kuipers Munneke: Ons klimaat gaat lijken op Zuidwest-Frankrijk

Volgens Kuipers Munneke zijn er drie ‘knoppen’ van invloed op de temperatuur op aarde: de hoeveelheid zonlicht, de reflectie van het licht naar de ruimte, vooral door sneeuw en ijs, en de hoeveelheid broeikasgas. Op de hoeveelheid zonnestraling heeft de mens geen invloed. Reflectie neemt af met het smelten van de poolkappen.
De weerkundige stelt dat de toename van de hoeveelheid broeikasgas zorgt voor een isolerende deken over de aarde. In de afgelopen 50 jaar nam de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer toe van 310 naar 410 ppm (delen per miljoen). Een dergelijke stijging is niet eerder in zo weinig jaren voorgekomen.
In de afgelopen 150 jaar nam de hoeveelheid neerslag met 25 procent toe. Ook het aantal dagen met grotere hoeveelheden regen nam sterk toe. Kuipers Munneke verklaart dat uit de toename van de verdamping van zeewater bij de hogere temperaturen op aarde. Onze boeren moeten rekening houden met tientallen procenten meer neerslag in de koude maanden van het jaar.
Droogte
De modellen zijn het over het algemeen eens over de toename van de neerslag over het jaar. Voor de zomers voorzien de modellen een kleine neerslagtoename tot juist 20 tot 30 procent droger. Is droogte als in 2018 vaker mogelijk? „Dat is een moeilijke vraag. Droge periodes zijn afhankelijk van hogedrukgebieden boven het continent. Of dat vaker gebeurt weten we niet zeker. Wat wel duidelijk is, is dat het effect van droogte veel groter wordt door de sterke verdamping bij hogere temperaturen”, zegt de weerman. Water vasthouden in de bodem wordt daarom belangrijk, terwijl deugdelijke drainage voor de natte maanden een nog belangrijkere eis zal worden.
Het aantal etmalen per jaar met vorst zal tot het jaar 2100 waarschijnlijk afnemen van 55 naar 20, terwijl het aantal tropische dagen (boven de 30 graden) van 4 naar meer dan 20 kan groeien. „Hoe je dan je bodem in topconditie houdt bij dit extreme weer is belangrijk. Als ons klimaat in het jaar 2100 lijkt op dat van Zuidwest-Frankrijk, kun je hier sinaasappels en wijn verbouwen.”
Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland denkt dat de bodem de belangrijkste schakel is in omgaan met het veranderende klimaat. „Wij kunnen de grootste winst halen uit het samen delen van kennis over de bodem”, aldus Michielsen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes