Huitema: EU zelf debet aan trage ontwikkeling geïntegreerde gewasbescherming

Hij is blij dat in het rapport over duurzame gewasbescherming veel aandacht wordt besteed aan geïntegreerde gewasbescherming. „Dat vind ik belangrijk, want geïntegreerde gewasbescherming gaat uit van het voorkomen van het ontstaan van ziektes en plagen in gewassen.”
'Naar onszelf wijzen'
Het wijzende vingertje richting EU-landen die te weinig zouden doen om dit te stimuleren, vindt hij onterecht. „Ik zou de vinger ook naar onszelf willen wijzen, want heel veel Europese regels maken die geïntegreerde gewasbescherming moeilijk.”
Als voorbeeld noemt hij de veredeling. Het kweken van nieuwe gewassen die weerbaarder zijn tegen ziektes en verschillende plagen is belangrijk, zegt Huitema. Er zijn inmiddels meerdere technieken ontwikkeld om die veredeling te verbeteren, zoals Cisgenese en Crispr-Cas. „Helaas staat Europese wet- en regelgeving innovaties niet toe.”
Veldleeuwerik
Ander voorbeeld is de bodemgezondheid. „Het is belachelijk dat de Europese nitraatrichtlijn juist het gebruik van kunstmest stimuleert ten koste van het gebruik van dierlijke mest.“ Initiatieven die werken aan een verbetering van de bodemkwaliteit, zoals Stichting Veldleeuwerik, krijgen volgens Huitema onvoldoende ruimte door starre vergroeningsmaatregelen in het huidige GLB.