Belgische suikerbieten naar Dinteloord
Iscal Sugar gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met Suiker Unie. Vanaf dit jaar worden in de suikerfabriek in Dinteloord de bieten verwerkt uit de Vlaamse Polders. Dit is het gebied van Knokke tot Kieldrecht. Het Verbond van Vlaamse suikerbietenplanters maakt dit deze week in haar ledenbrief bekend. Een woordvoerder van Cosun geeft aan dat dit mondeling is afgesproken, maar dat dit binnen enkele weken contractueel zal worden vastgelegd. Voor de Vlaamse Polders telers blijven de Iscal-voorwaarden (prijs, premies etc.) van toepassing. De bieten zullen volgens het Nederlands systeem worden getarreerd en geanalyseerd. Voor mogelijke effecten die kunnen ontstaan als gevolg van verschillen tussen de Nederlandse en Belgische aanlevervoorwaarden hanteert Iscal de binnen IPA-Iscal overeengekomen aanlevervoorwaarden.
Weinig verschil
Iscal heeft het Suiker Unie ontvangstsysteem vergeleken met het Belgische en komt tot de conclusie dat er onder aan de streep weinig of geen financieel verschil ontstaat. De Vlaamse telers krijgen wel een financieel voordeel door het wegvallen van de transportbijdrage. Een mogelijk financieel nadeel ontstaat mogelijk voor bietentelers die alleen A-contract bieten leveren. Dit als gevolg van de overgang van suikercontracten naar tonnencontracten. Iscal overlegt hoe dit te compenseren.
Meer B-C bieten
Volgens Iscal is het niet de bedoeling van de samenwerkingsovereenkomst met Suiker Unie om de campagne in Fontenoy te verkorten. Iscal wil de vrijgekomen productieruimte inzetten om meer B-en C bieten uit een grotere straal rond de Iscar-fabriek in Fontenoy te verwerken. Door het verwerken van deze Belgische bieten gaat de campagne van Suiker Unie twee dagen langer duren. Een voordeel voor Suiker Unie is dat zo de capaciteit van de fabriek beter wordt benut.
Iscal Sugar is onderdeel van de Belgische Finasucre Group, die suiker produceert in België, Australië en Congo. Iscal Sugar heeft naast een fabriek voor de productie en raffinage van suiker in het Belgische Fontenoy ook twee onafhankelijk divisies: via Iscal Sugar Retail in Lelystad en Iscal Sugar Caramel in Bergen (België).
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Verbond van Vlaamse suikerbietenplanter, Eigen verslaggeving