Van Meir: ‘Investeren in bodem belangrijker dan in machines’

„Stop met investeren in machines en kijk eerst naar de bodem. Zorg dat deze in orde is.” Als voorbeeld noemt hij de drainage. „Die ligt er vaak al veel langer in dan akkerbouwers denken.” Met het veranderende klimaat, waardoor zware buien maar ook lange periodes van droogte steeds vaker voorkomen, moet de waterafvoer goed zijn. „Als je met een schop of een minikraan het land in moet om water weg te laten lopen, ben je te laat.”
Slechtere kwaliteit oogst
Van Meir ziet dat telers vaak een grotere machine kopen dan ze eigenlijk nodig hebben, en als gevolg daarvan op zoek gaan naar huurgrond. „Het was een dure machine dus daar moet wel grond onder hangen, is de redenatie.” Hij ziet die ontwikkeling met lede ogen aan, omdat het hier vaak verkeerd gaat. „Boeren investeren niet in de kwaliteit van huurgrond. Met als gevolg dat hier vaak een slechtere kwaliteit oogst van af komt.” En daar schuilt volgens hem een groot probleem. „Ik zie dit in de uienteelt gebeuren. Helaas, want hierdoor komen er extra uien op de markt die ook nog eens van mindere kwaliteit zijn.”
Zijn boodschap: koop de machine die bij je areaal past of maak afspraken met de loonwerker. „Je kunt het simpel houden als akkerbouwer. Dan kun je uiteindelijk ook meer verdienen.”
Uien ondergeploegd
Met die gedachte in het achterhoofd heeft hij enkele akkerbouwers geadviseerd geen uien meer te telen. „De laatste drie jaar hadden ze slechte uien. Daar heeft niemand wat aan, zij niet maar wij ook niet.” Van Meir raadt alle uientelers aan goed naar hun eigen areaal en geoogste kwaliteit van de afgelopen jaren te kijken voor ze dit jaar uien gaan zaaien. „Vorig jaar zijn in het zuidwesten veel uien ondergeploegd. Dat kost je als teler alleen maar geld, heel veel geld.”