Duitse bietentelers protesteren tegen grote EU-verschillen

Voorafgaand aan de wintervergaderingen van Pfeifer en Langen, zoals afgelopen week in Euskirchen en Jülich, protesteren Duitse akkerbouwers tegen de grote verschillen in teeltvoorwaarden binnen de EU. Steen des aanstoots vormen vooral een gekoppelde betaling voor 35 procent van de teeltoppervlakte in diverse lidstaten en de toelating van met neonicotinoïden bewerkt bietenzaad in 13 van de 19 EU-landen.
Brede steun
Het initiatief voor de protesten is afkomstig van de Rijnlands Suikerbieten Organisatie. (RRV). Naast de Rijnlandse Boerenbond steunen ook de directie en het personeel van de suikerfabrieken van Pfeifer & Langen de acties. In Euskirchen namen ruim 200 telers aan het protest deel. Aan afgevaardigden uit de politiek en de pers werden de bezwaren toegelicht.
Gelijke teeltvoorwaarden
De Duitse bietentelers eisen gelijke bietenteeltvoorwaarden voor de hele EU. Door duidelijke financiële steun aan telers in andere landen en grote verschillen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen is een groot concurrentienadeel ontstaan voor de Duitse suikerbietentelers.
Grote verschillen
Op de website van de Rijnlandse Boerenbondorganisatie stelt voorzitter Bernhard Conzen uit Gangelt (nabij Sittard): „Nog nooit waren de productieomstandigheden in de EU zo verschillend. Onze Duitse bietentelers worden fors benadeeld door de steun die telers in 11 van de 19 EU-landen wel ontvangen. Zo beuren de Duitse telers geen gekoppelde bietensubsidies. Ook de grote verschillen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen vallen uit ten nadele van de Duitse telers. Het grootste verschil maakt echter het EU-verbod op het gebruik van met neonicotinoïden bewerkt bietenzaad. Maar liefst 13 van de 19 landen hebben een ontheffing verleend om dit zaad toch te mogen gebruiken”, aldus Conzen. Het financiële nadeel dat de Duitse telers ondervinden schat Conzen op ruim 500 euro per hectare. Het Rijnland is een belangrijke regio voor de suikerbietenteelt. Circa 3.800 boeren telen hier in totaal 50.000 hectare suikerbieten.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Landwirtschaftlicher Informationsdienst Zuckerrüben
Bronnen: LIZ, Rheinischer Landwirtschaftsverband