Een ‘bloedbad’ op de tarwebeurzen

Fondsverkopen en marginverplichtingen zetten de koersen zwaar onder druk. De prijsval aan de andere kant van de oceaan trokken de koersen van Euronext (Matif) met zich mee in haar val. Het momentum voor de massale verkoop is wel bijzonder want er waren de laatste twee handelsdagen voldoende issues die juist een tegenstelde koersbeweging suggereren.
IGC en USDA
Het IGC kwam weliswaar in haar maandelijkse rapportage met een opwaardering van de productie van alle granen met 32 miljoen ton tot 2121 miljoen ton. Maar de opwaardering was het gevolg van de een hogere Chinese maisproductie met 37 miljoen ton. De Chinese cijfers worden altijd met enige argwaan door de graanhandel bekeken. De balansen exclusief China hebben voor analisten meer waarde en exclusief China laat het IGC-rapport een kleine afname van de productie zien met 2,5 miljoen ton voor alle granen (-2,1 miljoen ton tarwe).
De USDA maakte een inhaalslag met de publicatie van exportdata na de vertraging als gevolg van de shutdown. Het Amerikaaanse tarwe-exportcijfer over de laatste 6 weken was 3,8 miljoen ton, boven de verwachte bandbreedte tussen 2 tot 3 miljoen ton tarwe. De USDA publiceerde ook een VS-tarweoutlook voor 2019/20. Ten opzichte van de voorlaatste beschouwing in november werd de tarweproductie negatief aangepast, maar ook de consumptie werd negatief bijgesteld. De zogenaamde eindvoorraad komt op 944 miljoen bushel (-66 miljoen bushel y/y).
Graanbeurzen nerveus
De wekelijkse exportdata van de VS en de EU laten enige ruimte over voor optimisme. In de periode van 14 tot 21 februari werd er 694.000 ton tarwe in de VS gecertificeerd, boven de verwachting tussen 350.000-550.000 ton. De Europese Commissie meldt voor de afgelopen week een exportcijfer van 159.000 ton, maar inclusief de export van de voorliggende weken komt het cijfer op 583.000 ton tarwe. De exportachterstand ten opzichte van het driejaargemiddelde is maximaal 5 miljoen ton geweest en lijkt nu iets af te nemen.
De internationale exportnoteringen waren maandag prijshoudend na de prijsval van de afgelopen week. De graanbeurzen zijn nerveus na een zeer lange, stabiele periode. Waarschijnlijk zullen de tarweprijzen voorlopig volatiel blijven, op zoek naar ‘de waarheid’.