Avebe voorziet hogere prestatieprijs ondanks 30 procent kleinere oogst
Het was een spannend jaar, niet alleen voor de telers van zetmeelaardappelen maar ook voor Avebe, gaf De Rooij aan. Het saldo voor zetmeeltelers ligt naar verwachting 800 tot 1.000 euro lager als gevolg van de droogte. „En dat terwijl het saldo sinds 2014 jaarlijks met 200 euro per hectare is gestegen. De enorme droogte van afgelopen zomer had een flinke impact en de Veenkoloniale akkerbouw is hier heel sterk door getroffen.” Dit leidde tot een aardappelopbrengst die maar liefst een derde kleiner was dan in andere jaren.
'Historisch hoge prijzen'
Avebe heeft tijdig kunnen schakelen, gaf De Rooij aan. De verwerking van zetmeelaardappelen op de locatie Ter Apelkanaal is bewust al voor de kerst beëindigd. „Dat is nog nooit eerder voorgekomen.” Maar belangrijker nog was het feit dat het concern relatief weinig langlopende verkoopcontracten had uitstaan. „We konden dus meer product verkopen voor hogere bedragen.” De verkoopprijzen liggen volgens De Rooij hier en daar 30 tot 40 procent hoger dan normaal. „Historisch hoge prijzen.” Als Avebe niet had geschakeld op deze situatie had dit 10 euro per ton aardappelen gekost, gaf hij aan. „De inzet is maximaal verdienen in de huidige krappe markt: verkopen voor hogere prijzen en totaal leegverkopen.”
De Rooij verwacht dan ook ondanks de lagere opbrengsten ook voor het lopende seizoen een stap te kunnen maken met de prestatieprijs. „De 90 euro komt steeds dichterbij.” De strategische doelstelling voor de jaren 2013-2018 om zo snel mogelijk boven een prestatieprijs van 90 euro uit te komen, is daarmee niet gerealiseerd. De prestatieprijs is de belangrijkste financiële indicator voor de coöperatie: hier komen coöperatief resultaat en aardappelgeld samen.
Naar prestatieprijs van 95 euro
De kunst is om onderscheidend te zijn, om zo je afzetkansen te vergroten, zei De Rooij. „Als je een product op de markt zet dat relatief makkelijk uitwisselbaar is met bijvoorbeeld graanzetmeel sta je minder sterk op de afzetmarkt.” En dan zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een prestatieprijs van 95 euro, voorziet hij. Die groei moet voor een belangrijk deel uit de productie en verkoop van aardappeleiwit komen. Daar liggen zeker mogelijkheden, omdat de aardappel qua eiwitgehalte heel goed mee kan komen met gewassen als soja en lupine.
Avebe ziet dat het areaal zetmeelaardappelen niet onbeperkt kan doorgroeien en wil daarom meer meerwaarde creëren met het huidige aanbod. In totaal wordt op een kleine 60.000 hectare in Duitsland en Nederland zetmeelaardappelen geteeld voor Avebe.
Voorschotprijs
Avebe betaalt dit jaar een voorschotprijs van 70 euro. Daarnaast heeft het concern besloten dat het volledige resultaat van dit boekjaar naar de leden gaat. Avebe heeft over het boekjaar 2017/2018 een prestatieprijs van 85,81 euro gerealiseerd, dat was ruim 4 procent meer dan in het boekjaar daarvoor. Deze prijs was opnieuw een record voor het zetmeelconcern. Het coöperatief resultaat van Avebe over vorig boekjaar betrof 7,8 miljoen euro, dat was zo’n 1,5 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.