Belgapom: ‘Geen chloorprofam verbod is uitstel van executie’
Vrijdag werd het voorstel tot een verbod op het gebruik van chloorprofam door 16 van de 28 lidstaten binnen het SCoPAFF) weggestemd. Voor een goedkeuring moeten die betreffende lidstaten ook minstens 65 procent van de bevolking in de EU vertegenwoordigen. Dat percentage werd door de 16 voorstemmers niet gehaald. De vraag voor een Europees verbod op het gebruik van chloorprofam (CIPC) komt er na een rapport van EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Volgens dit rapport kan dit product zorgen voor schadelijke neveneffecten op de menselijke gezondheid. In België wordt chloorprofam vooral gebruikt als kiemremmer bij het inschuren van aardappelen. In Nederland wordt de actieve stof ook ingezet als herbicide bij de teelt van uien, sla en bloembollen.
Alsnog verbod
„Nu dit onderwerp voor de derde keer geen meerderheid heeft gevonden binnen het SCoPAFF zal de Europese Commissie zich erover buigen. Die kan het nog een keer ter stemming voorleggen aan de lidstaten of zelf een initiatief nemen. De kans is groot dat er dan alsnog een verbod komt”, zegt Belgapom secretaris Romain Cools tegen Vilt.be. Al acht ze ook de kans reëel dat één van de producenten nog juridische stappen zal zetten. Met het oog op het grote belang voor de aardappelsector volgt Belgapom dit onderwerp op de voet.
Meervoudig gebruik
Chloorprofam wordt enerzijds gebruikt als kiemremmer voor aardappelen en anderzijds als herbicide bij enkele andere teelten. Beide gebruiksmogelijkheden worden door de EU in één dossier behandeld, waardoor het voorstel tot een verbod van het product mogelijk betrekking zal hebben kan op beide toepassingen. Cools verklaart tegenover Vilt.be dat de conclusies van EFSA weinig ruimte laten. Ook de Belgische landbouwminister Denis Ducarme heeft aan Belgapom duidelijk gemaakt dat een verbod op stapel staat. „De beslissing van SCoPAFF is in onze ogen dan ook een uitstel van executie”, aldus Cools.
Alternatieven
De aardappelketen is dan ook naarstig op zoek naar alternatieven voor CIPC als kiemremmer. In samenwerking met Flanders Food heeft Belgapom een project uitgewerkt onder de naam RESIKA (residu-arme kiemremming) en de conclusies waren dat er alternatieven voorhanden zijn, maar dat deze duurder uitvallen en dat er nog onvoldoende ervaring is in het gebruik ervan.