Column: Column Denemarken: Mest uitrijden en land stenenvrij maken als start van een nieuw seizoen
We hebben er zin in om met de aardappelteelt te beginnen. Op dit bedrijf is zeker veertig jaar geen aardappel geteeld, en komend jaar telen wij ineens 8 hectare consumptieaardappelen en 4 hectare pootgoed. In dit eerste jaar doen we het nog rustig aan, we hebben qua mechanisatie nog niet heel veel geïnvesteerd.
Waar we wel in hebben geïnvesteerd is de aanschaf van een grotere shovel en een extra stropers. We willen namelijk uitbreiden in de handel in stro: we kopen extra stro aan om dit later weer te verkopen. Maar dat even terzijde.
Voor de aardappelteelt werken we samen met een Nederlandse collega die ongeveer vijftien kilometer verderop zit. Hij teelt weliswaar fabrieksaardappelen, maar poten en rooien kunnen we prima samen doen.
Eerste actie dit voorjaar wordt het land klaarmaken, of beter gezegd, stenen vrij maken. Daarvoor koppelen we een soort ploeg achter de trekker die bedden van 1,50 meter maakt. Als er veel stenen in het perceel zitten, gaan we er vervolgens met de stenenrooier overheen. Die machine werkt het beste in bedden, vandaar dat we voor deze aanpak hebben gekozen. Het poten gebeurt dit eerste jaar met een tweerijige machine.
We telen Spunta en Desiree in de klasse SE. Het plantmateriaal ligt in de koeling in Groningen, dat komt later deze kant op. Voor de consumptieteelt werken we met het Deense handelshuis Danespo. De oogst zetten we af bij een kleinverpakker die zo’n tien kilometer verderop zit.
Nertsenmest
Maar eerst maar eens het land bemesten. We rijden binnenkort zwavelstikstof uit in koolzaad. Daarnaast krijgen we nertsenmest van onze buurman. In deze regio worden veel nertsen gehouden. Het is net kunstmest; het werkt vrij snel. We mixen dit met rundveedrijfmest en die mix rijdt de loonwerker later dit voorjaar uit. De stal die op ons bedrijf staat, verhuren we aan een varkenshouder. De varkensmest gaat weer terug naar ons akkerbouwbedrijf. In totaal hebben we het dan over 6.000 kuub nertsenmest/rundveedrijfmest en een zelfde hoeveelheid varkensmest.
En we moeten nog 40 hectare zomergerst zaaien. Volgend jaar wordt dat weer anders; dan willen we namelijk de helft van dit areaal inruilen voor de teelt van graszaad.
Beregeningsinstallatie
Verder proberen we nu de beregeningsinstallatie klaar te maken voor de aardappelteelt. De pomp en alles is hier, maar deze zijn de laatste jaren niet gebruikt. Beregenen in de graanteelt is immers veel te duur. Dus nu reviseren we de twee pompen en leggen waar nodig nieuw leidingwerk aan.
Het afgelopen jaar hebben we gezien wat het effect is van droogte in de aardappelteelt. Je weet natuurlijk niet wat voor weer we de komende jaren krijgen, maar ik heb liever toch die haspel klaar voor het nieuwe seizoen. We telen de aardappelen op zanderige grond, omdat hier de minste stenen in zitten. Nadeel is dat ze in droogte ook sneller te lijden hebben van watergebrek.
Onze zoon Hans heeft vorige week vrijdag zijn afscheidsfeest gehouden in Nederland. Zondag is hij met zijn vriendin afgereisd naar Denemarken om zich hier definitief te gaan vestigen. Ik blijf de komende jaren nog actief in het bedrijf, maar pendel meer op en neer tussen beide landen. Er is hier nog voldoende werk voor ons beiden.