PIBO-Campus: variabel poten in spuitsporen zorgt voor hogere opbrengst
Het pootgoed van de aardappelen is kostbaar, waardoor de telers de maximale opbrengst willen halen. Er zijn drie zones in een perceel met een verschillende opbrengstpotentie: spuitpaden, schaduwkanten en droge zones. Door op deze plaatsen de plantafstand aan te passen kunnen hogere opbrengsten worden gerealiseerd of opbrengstverminderingen worden vermeden. Bij variabel poten varieert dus de hoeveelheid poters in het perceel. In het spuitspoor bijvoorbeeld worden de poters korter op elkaar geplant. Daarbij is de achterliggende gedachte dat de aardappelplanten in het spuitspoor meer water en licht ter beschikking krijgen.
Proef
In de PIBO-Campus proef was de pootintensiteit in de rijen van het spuitspoor 20 procent hoger en in de twee rijen onder de tractor 10 procent hoger. Voor het standaard poten van de Fontane werd een pootafstand van 37,5 cm aangehouden. Bij 10 procent meer poten ontstaat een theoretische pootafstand van 33,75 cm en bij 20 procent meer poten bedraagt de theoretische pootafstand 30 cm.
Resultaten
Zowel in 2017 als 2018 werd omgerekend de hoogste hectare-opbrengst van gerealiseerd op de proefperceeltjes waar de pootintensiteit onder de tractor was verhoogd met 10 procent en in de rijen naast de banden met 20 procent. Hier werden 38.174 kg/ha Fontane geoogst tegen 37.235 kg op het standaard gepoot veld. Een verschil van 939 kg/ha. In 2018 werd ook een vergelijking gemaakt binnen sorteringen (35/50 mm, 50/70 mm en > 70 mm en uitval). Binnen deze sorteringen werden geen opvallende verschillen in opbrengst waargenomen. Echter, doorslaggevender dan de opbrengst is volgens PIBO-Campus het financieel rendement. Het hoogste financieel rendement (rekening houdend met extra pootgoed en gewasbescherming maar exclusief mogelijk extra machinekosten) werd gerealiseerd bij de combinatie van 10 procent meer poten onder de tractor met 20 procent meer poters naast de spuitsporen. Dit bedroeg 6.488 euro tegen 6.323 euro bij een gangbaar gepoot perceel. Dit is een voordeel van 165 euro/ha.