Bewerken van groenbemesters
Het voordeel van een vitale groenbemester is een optimale bescherming van de bodem tegen uit- en afspoeling en een stimulering van het bodemleven.
Toch willen we graag in het voorjaar een nieuw gewas kunnen zaaien in een goed zaaibed.
Het heeft in februari nog behoorlijk gevroren. In deze vorstperiode zijn de nodige groenbemesters gerold of bewerkt . Dit versnelt de natuurlijke slijtage. De meeste groenbemesters zijn nagenoeg afgestorven. Soorten die minder vorstgevoelig zijn zoals bladrammenas en Japanse haver laten soms nog wat hergroei zien. Deeptill tillage rammenas kan ook na bewerken bij onvoldoende vorst nog wel wat uitlopen op een stuk van de wortel. In de praktijk heeft dit de afgelopen jaren niet tot problemen geleid. Waar de Deeptill nog leeft zie je duidelijk meer regenwormen. Mogelijk profiteren deze van de exudaten die de Deeptill afscheidt.
Bij het afsterven van Deeptill tillage rammenas ontstaan gaten in de bodem die zorgen voor zuurstof en snellere opwarming van de bodem. Met name in de eerste 20 cm is er veel voordeel van een tillage rammenas.
Bij de Demovelden van DSV zaden hebben we een deel van de demo’s geklepeld en een deel laten staan. De Japanse haver gaf hierbij veel massa en is niet zo makkelijk te bewerken. In het niet- geklepelde deel zien we nog wat (her)groei. Onderzoek in de bodem gaf een zeer actief bodemleven bij het onbewerkte deel. Veel wormen zijn waarneembaar om de wortels van de Deeptill tillage rammenas. In het geklepelde deel waren nauwelijks wormen waarneembaar