Vastlegging van koolstof door groenbemestermengsels
Meer koolstof (organische stof) in de bodem heeft veel voordelen. Zo is deze bodem beter in staat om vocht vast te houden, verhoogd de ziektewerendheid (minder schadelijke aaltjes, meer goede aaltjes) en zijn de temperatuurschommelingen kleiner. Hierdoor is een bodem met meer koolstof beter in staat om de klimaatverandering aan te kunnen.
De rol van groenbemesters
In het bouwplan nemen groenbemesters een belangrijke rol in bij het vastleggen van koolstof. Door fotosynthese wordt CO2 uit de lucht opgenomen. Bij de wortels worden door exudatie suikers uitgescheiden die het bodemleven activeren. Dit bodemleven helpt mee om voedingstoffen op te nemen en ziekten en pathogenen te weren. Hierdoor groeit de plant en ontstaat vastlegging van koolstof. Echter het bodemleven ademt ook. Deze stoot op zijn beurt weer CO2 uit. Maar in de regel is dit minder dan er wordt vastgelegd door de planten. Dit wordt uitgedrukt in de term NEP. Nep = opname van koolstof door fotosynthese – uitademing van koolstof door de bodem.
In het project CATCHY is gekeken naar dit aspect. CATCHY is een 9-jarig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd in Duitsland. Hierin wordt gekeken naar de eigenschappen van groenbemesters. Waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen enkelvoudige groenbemesters en groenbemestermengsels. In dit onderzoek is het TerraLife mengsel Maispro vergeleken met braak, gele mosterd en een eenvoudige mix met 4 componenten. In dit onderzoek geeft het TerraLife mengsel de hoogste opbrengst koolstof. Deze is significant ten opzichte van braak en gele mosterd. Hierbij is het zo dat braak koolstof verliest. Wat uiteraard logisch is omdat hier geen planten groeien. Het TerraLife mengsel legt 2 x meer koolstof vast dan gele mosterd.
Dit heeft te maken met de mix van planten. Diverse planten concurreren in de bodem niet met elkaar, maar ze helpen elkaar. Hierdoor wordt hun efficiëntie vergroot en zijn ze beter in staat om voeding op te nemen en daarmee ook meer koolstof. Het CATCHY onderzoek laat dit duidelijk zien.