Cosun verwerkt alleen Belgische bieten zonder neonicotinoïden
Suiker Unie gaat de komende drie jaar bieten verwerken voor het Belgische Iscal Sugar. Zij hebben met ongeveer 140 telers contracten in de streek direct aansluitend aan Zeeuws-Vlaanderen. Suiker Unie heeft daarnaast al langer contracten met Belgische akkerbouwers voor de verwerking van hun bieten.
Probleem voor Belgisch bouwplan
Van de 140 telers hadden ongeveer 25 telers aanvankelijk bietenzaad besteld dat wel was behandeld met neonicotinoïden, de rest had al gekozen voor onbehandeld zaad, zegt Ronald Demuynck, directeur landbouwkundige dienst van Iscal Sugar. Deze hebben hiervoor gekozen omdat ze problemen hadden met de voorwaarden voor het gebruik van met neonicotinoïden behandeld zaad. Eén van de voorwaarden is dat akkerbouwers meerdere jaren na de bietenteelt geen bloeiende gewassen mogen telen. „Deze telers kwamen daarmee met het Belgische bouwplan van bieten, aardappelen, graan en maïs niet uit.” Daarnaast verbouwt een deel van deze telers bieten op Nederlands grondgebied, waardoor de teelt van gecoat zaad al uitgesloten was. Iscal Sugar is volgens Demuynck nog in onderhandeling met de betreffende telers over een financiële compensatie om de risico's als gevolg van het verbod op neonicotinoïden te vergoeden.
Met ingang van dit teeltseizoen ligt er een Europees verbod op neonicotinoïden (clothianidin, imidacloprid of thiamethoxam). In een aantal landen, waaronder België, is een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor deze werkzame stoffen. Nederland heeft er voor gekozen dit niet te doen, waardoor deze neonicotinoïden sinds 19 december geen toelating meer hebben. Belangrijkste reden voor het verbod is het beschermen van bijen en andere bestuivers. Met het wegvallen van de neonicotinoïden neemt de dreiging van vergelingsziekte weer flink toe. Goede alternatieven voor de aanpak van de groene perzikbladluis, de overbrengers van vergelingsvirussen, zijn er onvoldoende.
De NVWA heeft recent aangegeven dit voorjaar te gaan controleren op de naleving van het verbod op neonicotinoïden. De voedsel- en warenautoriteit heeft aanleiding met name telers in de Belgisch-Nederlandse grensstreek hier met nadruk op te wijzen.
Bladluizen tellen
Goede alternatieven voor de aanpak van de groene perzikbladluis, de overbrengers van vergelingsvirussen, zijn er onvoldoende. Om escalaties met vergelingsziekte voor te blijven, willen Suiker Unie en IRS weer toe naar een monitorings- en waarschuwingssysteem voor bodeminsecten en bladluizen. Daarbij vragen de instanties ook ondersteuning van telers en andere erfbetreders. Cosun adviseert de telers dringend ook zelf regelmatig hun eigen gewassen en percelen goed te inspecteren. Het tellen van bladluizen, zoals vroeger ook gebeurde, wordt weer belangrijk, zegt Gert Sikken van Cosun. „Hoe meer akkerbouwers dit gaan doen, hoe beter we onze bietentelers kunnen waarschuwen voor mogelijke gevaarlijke bladluissituaties.”
'Verbod neonicotinoïden frustrerend'
Het besluit van de minister van LNV om geen neonicotinoiden meer toe te staan als zaadbehandeling is frustrerend, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de Raad van Beheer van Royal Cosun in het ledenblad. „Deze behandeling heeft sterk bijgedragen aan een adequate bescherming van bieten tegen allerlei ziekten en plagen. De akkerbouwsector in Nederland staat juist voor teelten met een minimale milieubelasting. Dit besluit doorkruist deze ambitie, maar het is wel de realiteit.”