Fotoserie: Fotoserie: Fontane’s van de Groesbeekse heuvels uit de schuur
Akkerbouwbedrijf Beijer VOF in Groesbeek (GD) heeft de eerste consumptieaardappelen van het ras Fontane van de oogst 2018 uit de bewaring geleverd.
Beijer VOF wordt gerund door vader Leon Beijer en zijn zoons Len en Cas (niet op de foto). Het akkerbouwbedrijf - met boerderijcamping - teelt op historische Market Garden-grond op 55 hectare verschillende akkerbouwgewassen. Naast de consumptieaardappelen zitten in het bouwplan ook gele en rode uien, suikerbieten, tarwe, gerst graszaad en wijndruiven.
Het grootste deel van de aardappeloogst 2018 - ruim 400 ton Fontane - wordt deze week uitgeschuurd, met als bestemming Lamb Weston Meijer in Bergen op Zoom.
Maandagmorgen om 7.00 uur stond de eerste vrachtwagen klaar en exact 1,5 uur later was deze vol. Uiteindelijk volgden er maandag nog vier vrachtauto’s. Len: „Voor dinsdag staan er nog eens acht gepland.”
De Amac-stortbak met transportband heeft Beijer in 2016 aangeschaft toen er voor de eerste keer uien werden geteeld. Len: „In 2017 hebben deze installatie voor de eerste keer ook voor de aardappelen gebruikt. Daarvoor teelden we aardappelen voor de huisverkoop.”
De bewaarschuur is twee jaar geleden voorzien van een volledig computer gestuurde klimaatinstallatie met bovengrondse kanalen.
Len: „De aardappelen zijn er droog in gekomen en we hebben geen last van rot gehad. We hebben één week continue gedroogd. Daarna zijn we onder gunstige omstandigheden overgegaan naar één uur per dag ventileren.”
Beijer VOF heeft de Fotane allemaal in de pool bij Eriva. Len: „Wij hebben geen aardappelen vrij. Alles zit in de pool. Vorig jaar was de eerste keer en dat was een taai jaar, maar je moet over meerdere jaren bekijken hoe het bevalt.”
De percelen van Beijer liggen op de oude stuwwal rond Groesbeek, een restant van de vroegere ijstijd. Ieder jaar weer komen er kleinere en grotere zwerfkeien boven. Len: „Voor de uien en aardappelen zoeken we wel de percelen uit waar niet veel stenen liggen, maar ze blijven toch steeds weer komen.” Ondanks dat bij het inschuren de meeste stenen al zijn verwijderd, blijft er ook bij het uitschuren nog wel werk aan de band.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.