Lelietelers Westerveld: ‘Nu wordt de suggestie gewekt dat wij zomaar wat doen’
„Nu wordt de suggestie gewekt dat wij zomaar wat doen”, zegt Jennie Veninga, die samen met haar man, zoon en een compagnon het bedrijf Veninga Hijken runt. Veninga valt weliswaar onder de buurgemeente Midden-Drenthe maar teelt ook lelies in de gemeente Westerveld. „We doen alles volgens de regels over dosering en interval. Daar worden we ook op gecontroleerd door de NVWA.”
Vraagtekens
Zij en haar collega’s plaatsen grote vraagtekens bij het onderzoek van Meten = Weten. De werkgroep heeft bijvoorbeeld niet bekendgemaakt hoe de resultaten tot stand zijn gekomen. En of de monsters zijn genomen door een gecertificeerde monsternemer. Wie zegt ons dat het nemen van de monsters op een goede manier is gegaan? Wie zijn de mensen achter deze anonieme groep? Dit zijn enkele vragen die de lelietelers in hun verklaring stellen.
De lelietelers roepen de initiatiefnemers van Meten = Weten op om gezamenlijk met hen door een erkend monsternemer nieuwe monsters te laten nemen. Ook vragen ze de gemeente Westerveld de regie in deze zaak te nemen om samen te onderzoeken wie Westerveld wel heeft vergiftigd.
De teelt van lelies in de gemeente Westerveld is al 15 jaar een hot item, erkent Veninga. Maar wat hiervoor de aanleiding is geweest? „Dat vragen wij ons ook al heel lang af, maar tot nu toe hebben we daar geen vinger op kunnen leggen.”
Vertrouwen in Ctgb
Veninga begrijpt de zorg van burgers rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt. „Wij staan dan ook achter het onderzoek dat het RIVM momenteelt uitvoert naar deze middelen. Wij zijn als telers tenslotte ook omwonenden van bespoten percelen.” Maar de ondernemer heeft vertrouwen in de controlerende instanties zoals het Ctgb. „De Nederlandse en ook de Europese wetgeving rond gewasbeschermingsmiddelen is heel streng. Een middel wordt pas toegelaten als de gebruiker bij normaal gebruik geen risico loopt.”
Veninga en de andere lelietelers zijn zich bewust van het vergrootglas dat op hun sector ligt. Daarom proberen ze alles in het werk te stellen om angsten van burgers weg te nemen. „We geven veel informatie aan omwonenden, onder meer via social media en onze sites, maar ook met open dagen op onze bedrijven. Verder informeren we de omwonenden als we onze gewassen gaan spuiten. Daar krijgen we meestal positieve reacties op.”