‘AM verbreekt iedere 15 tot 20 jaar de resistentie’
Het leek zo mooi rond de eeuwwisseling: het AM-probleem was opgelost. Maar schijn bedriegt, zo werd ook hier heel snel duidelijk. Zo snel als het aantal vondsten was afgenomen, zo snel nam dat aantal ook weer toe. Sinds 2012 liep het aantal besmettingen zelfs snel op, met name door de vondst van nieuwe virulente G. pallida-populaties.
Golfbewegingen
Die ommekeer kwam voor Jitse Doornbos, adviseur bij de Stichting TBM (een denktank met vertegenwoordigers van Avebe en landbouworganisaties), niet volledig als een verrassing. „Ik heb eenzelfde grafiek vanaf 1968. Je ziet dezelfde golfbewegingen. Nee, het verraste me eerlijk gezegd niet dat het aantal besmettingen rond 2013 weer omhoog ging.” Zijn overtuiging: „Aardappelmoeheid verbreekt iedere 15 tot 20 jaar de resistentie. Dat is in het verleden zo geweest en dat zie je nu weer.”
De strijd tegen AM is een wapenwedloop tussen de teelt van aardappelen met nieuwe AM-resistenties en cysten met een nieuwe virulentie, zegt nematoloog Geert Smant van Wageningen UR. Volgens hem is het nieuwe aaltje een gevolg van selectie: de sterke genen van het virulente aaltje hebben door de jaren heen terrein gewonnen. Volgens Smant is dit aaltje al heel lang in Nederland aanwezig en heeft het zich stiekem kunnen vermeerderen. „De laatste jaren openbaarde het zich als een groot probleem.”
Lees het volledige artikel in het vakblad Akkerwijzer dat vrijdag 15 maart is verschenen