Gemeente Westerveld zoekt oplossing lelieteelt in gesprek en overleg
Voor de korte termijn betekent dit gesprekken met de betrokken partijen om tot afspraken te komen tussen telers en bewoners. Voor de langere termijn wordt er in samenwerking met de provincie Drenthe (en mogelijk samen met landelijke opererende adviesorganen en landelijke politiek) gewerkt aan een platform duurzame landbouw waarbij óók het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onderwerp van gesprek is. „Hiermee zetten we in op een oplossing die ecologisch, duurzaam en natuurvriendelijk is. En dus toekomst gericht”, zo laat een woordvoerder van de gemeente Westerveld weten. „De gemeente vindt het belangrijk dat we werken naar een kringlooplandbouw. Dit proces heeft tijd nodig.”
'Weinig mogelijkheden'
Juridisch heeft de gemeente weinig mogelijkheden om zich in de huidige discussie over het middelengebruik te mengen. „De gemeente gaat niet over welke bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en hoeveel. Dit wordt landelijk geregeld en gecontroleerd door de NVWA.” Wel merkt de gemeente dat het eerste aanspreekpunt is bij vragen of meldingen. „Daarom sturen we aan op duidelijke informatievoorziening.”
Het burgerinitiatief Meten = Weten heeft recent grondmonsters genomen op verschillende plekken in de gemeente Westerveld, onder meer in natuurgebieden en moestuinen. In elk monster zijn meerdere middelen gevonden; geen enkel monsterplek is schoon. In 10 monsters zijn 57 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden in zeer verschillende concentraties. Lelietelers geven aan dat slechts 9 hiervan worden landbouwbreed gebruikt, waaronder ook in de lelieteelt. De lelietelers in de Drentse gemeente Westerveld voelen zich dan ook ten onrechte beschuldigd van overlast door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Meten = Weten roept de lokale en landelijke politiek op zich in deze zaak te mengen. „Het is een groot maatschappelijk probleem dat moet worden opgepakt door de overheid. Niet door burgers en boeren onderling”, stelt Alok van Loon van Meten = Weten.