Ook Vlaanderen stapt over op brede weersverzekering

Met deze verzekering kunnen boeren zich vanaf 2020 verzekeren tegen teeltschade als gevolg van extreem weer. In de eerste jaren geldt een tegemoetkoming van de overheid tot 65 procent in de kosten voor de polis, meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt.
Te hoge premies
Het heeft lang geduurd voor er groen licht was voor een dergelijke verzekering. De stemming hierover in de daarvoor bevoegde commissies is twee keer uitgesteld. Dat had onder meer te maken met technisch-juridische mankementen. Ook stonden niet alle politieke partijen achter het op tafel liggende voorstel. Zo was er de angst dat de premies te hoog konden oplopen, waardoor het nieuwe systeem duurder zou worden dan het huidige rampenfonds, aldus Vilt.
Niet-verzekerbare risico’s worden nog steeds gedekt door het Vlaams Rampenfonds, de opvolger van het Landbouwrampenfonds en het Algemene Rampenfonds. Boeren krijgen ook een overgangsperiode van vijf jaar om zich te verzekeren. In afwachting daarvan blijft hun schade gedekt door het rampenfonds.
Zomer 2018 erkend als natuurramp
De Vlaamse regering erkende vorig jaar de droge zomer officieel als natuurramp en ging daarmee over tot betaling van een financiële tegemoetkoming aan getroffen boeren. Vanuit het rampenfonds werd de droogteschade aan telers vergoed tot een maximum van 62.400 euro per bedrijf.