‘Aardappelmarkt blijft tot eind van seizoen spannend’

Telers met vrije aardappelen van goede kwaliteit kunnen deze nog even proberen vast te houden. Maar, waarschuwt Kraak, „je moet nooit spotten met een prijs van 30 euro.”
Tekorten en overschotten liggen heel dicht bij elkaar, dat bewijst ook dit jaar maar weer eens. Het seizoen 2017/2018 leek als een nachtkaars uit te gaan door een overaanbod van aardappelen, maar gloorde aan het eind toch weer wat op. Dit seizoen voert het tekort als gevolg van het extreme groeiseizoen de boventoon. Toen eenmaal duidelijk werd dat de oogsten door de droogte flink zouden tegenvallen, hebben de fritesproducenten heel snel geschakeld: alles wat ingekocht kon worden, werd ingekocht, en alles wat tot frites verwerkt kon worden, werd ook daadwerkelijk tot frites verwerkt. De prijzen stegen in korte tijd heel snel en zijn eigenlijk al die tijd op dat hoge niveau blijven hangen.
Pas op de plaats
Sinds carnaval zwakt de markt wat af. De verwerkende industrie lijkt een pas op de plaats te maken waar het gaat om de inkoop van grondstof. Ondertussen wordt er geknepen in de productiecapaciteit, om zo de aansluiting met de nieuwe oogst te halen. Maar als het voorjaar, en daarmee mogelijk ook de nieuwe oogst, op zich laat wachten, kan het nog wel eens heel spannend gaan worden voor de industrie. Zeker als ook de Belgische verwerkende industrie zich op de Nederlandse markt gaat begeven om grondstof aan te kopen.
Dit seizoen is voor het eerst dat de vraag van de industrie zo sterk prijsbepalend is. In voorgaande jaren was het meestal een combinatie van een grote fritesproductie en een sterke exportvraag gekoppeld aan tegenvallende opbrengsten. Dit seizoen heeft de industrie aardappelen nodig: de oogst is 20 procent kleiner uitgevallen.
Fritesmarkt
Ook de vraag naar frites speelt een rol. Tot eind december is een recordvolume aan frites geëxporteerd. Als de fritesmarkt buiten Europa blijft trekken, kan dit volgens Kraak ook een factor van betekenis zijn voor een aantrekkende markt.