Gereduceerde grondbewerking en strokenteelt om biodiversiteit te stimuleren
Volgens Van Balen lijkt het erop dat in de veldjes die niet geploegd worden meer loopkevers overleven. „De student die het onderzoek gaat doen, kan volgen of de beestjes beter overleven op de grond die we in de winter bedekt houden. Als we nu een kuil graven zien we in de niet geploegde veldjes daar meer loopkevers in vallen. Nu gaan we met potvallen kijken of we verschillen vinden tussen grondbewerkingen.”
Een volgende stap is volgens Van Balen om ook te onderzoeken of de combinatie van gereduceerde grondbewerking en strokenteelt de natuurlijke vijanden een nog grotere kans geeft te overleven en de biodiversiteit (insecten, akkervogels, kleine zoogdieren) in het algemeen kan vergroten. Volgens de onderzoeker is het een grote uitdaging om de strokenteelt te combineren met de huidige opzet van de proef met gereduceerde grondbewerking, ecoploegen en ploegen.
Strooiselleven
Dit voorjaar beginnen de tellingen aan de bovengrondse biodiversiteit zowel in BASIS als in de lopende proef met de strokenteelt. Dit is het negende seizoen van strokenteeltproeven in Lelystad. „Elk jaar weer zien we meer insecten en meer diversiteit in strokenteelt”, zegt strokenteelt onderzoeker Dirk van Apeldoorn.
De tellingen in 2019 volgen het verschil in ‘strooiselleven’ in de loop van het seizoen. Van Balen verwacht een grote set data uit de BASIS-proef en de verschillende gewascombinaties en interacties daartussen in de strokenproef.
De BASIS-proef is een langjarig onderzoek. Omdat in de jaren dat de proef loopt nieuwe technieken, inzichten en beleidsvragen bovenkomen, proberen de onderzoekers die te combineren met de continuïteit van de proef. Juist het langjarig effect van gereduceerde grondbewerking en ploegen vraagt om een lange adem en vasthouden aan de opzet van het onderzoek. Binnen de vorig jaar gestarte Proeftuin voor Agroecologie vormt BASIS een bron van informatie over bodem, teelt en biodiversiteit.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes