Mogelijk verbod chloorthalonil op de agenda van Scopaff
Het Standing Comittee Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF), een permanent comité onder voorzitterschap van de Europese Commissie (EC) komt deze week weer bijeen. Eén van de agendapunten is de werkzame stof chloorthalonil.
In het kader van de Europese herbeoordeling is de werkzame stof de afgelopen tijd onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat er nogal wat onduidelijkheden zijn rond deze stof. Het op tafel liggende dossier kan niet op alle vragen antwoorden geven, waardoor de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa en het Ctgb geen positieve beoordeling kunnen geven.
Basisfungicide in granen
De werkzame stof chloorthalonil is in de akkerbouw met name bekend als basisfungicide in granen, onder meer voor Septoria in tarwe en Ramularia in gerst , 2 ziektes die serieuze opbrengstdalingen kunnen veroorzaken. Er zijn ook nog toelatingen in de uienteelt, bollenteelt, bloemisterijgewassen, chrysant, anjer, boomkwekerijgewassen, vaste plantenteelt en aardappelen.
Chloorthalonil is het belangrijkste wapen om de opkomende resistentie in granen te breken. Er zijn wel alternatieven voor handen maar deze zijn minder efficiënt. Als chloorthalonil wegvalt, zal de resistentie sneller doorbreken wat kan leiden tot opbrengst- en kwaliteitsdaling in de graanteelt. Dit speelt met name in intensievere graangebieden.