Onderzoek naar effect inundatie op stengelaaltje en schimmels op zavel en klei
Stengelaaltjes kunnen ook op de zavel en de klei een hardnekkig probleem zijn wanneer ze zich eenmaal hebben gevestigd hebben. Met enige regelmaat leiden ze tot voze uien, aangetaste aardappelknollen en afkeuring van bloembollen. In de bollenstreek (geestgronden) is bestrijding van deze aaltjessoort via het onderwater zetten van land al decennia een met succes toegepaste methode.
In opdracht van de Branche Organisatie Akkerbouw gaat Wageningen UR nu onderzoeken wat de effecten van inundatie zijn op zavel en kleigronden. Het parallelonderzoek naar de effecten op witrot en fusarium wordt uitgevoerd in opdracht van de PPS Uireka.
Telers gezocht
Voor het onderzoek is de WUR op zoek naar telers die van plan zijn deze zomer te gaan inunderen. Maar ook telers die om andere redenen willen meewerken worden uitgenodigd te reageren. Het gaat volgens onderzoeker Leendert Molendijk bij voorkeur om percelen die van nature al besmet zijn. „Eventueel kunnen we een besmetting aanbrengen. Telers krijgen de garantie dat we de zelf ingebrachte besmetting weer meenemen.” Ook geeft Molendijk aan dat er geen risico is op een veldbesmetting vanuit het ingebrachte monster.
Het gaat in totaal om tien percelen. Deze gaan volgens planning half juli onder water.