Column: Column Henk Nienhuis: Rustig aan
Alle machines zijn in orde. Ons eigen zaaizaad hebben we geschoond en ontsmet. Ons bouwplan, bemestingsplan, resultaten grondonderzoek, gewasbeschermingsplan; allemaal met onze adviseurs en deskundigen doorgesproken. We hebben aan de hand van analyses en grondsoort de juiste rassen aardappelen, bieten en graan voor de percelen uitgekozen. Zelfs onze gecombineerde opgave gaat met een dag online.
Toch doen we nog even kalm aan. Er staan nog wat plassen op het land, want we hebben weer eens een record gebroken qua neerslag in de maanden februari en maart.
Het is ook nog een keer zo dat ik in mijn boerencarrière meer schade heb gemaakt door te vroeg het land op te gaan dan te laat. Ik houd er niet van om om de natte plekken heen te werken of nog een paar kopakkers te laten liggen. We doen er door middel van grondbewerking, groenbemesters en goede ontwatering alles aan om de structuur van onze bodem van nature optimaal te krijgen. Daarom willen we met onze trekkers ook niet te vroeg over te natte grond baggeren. Vooral ook in de ondergrond moet het water eerst een beetje wegzakken voor we beginnen.
Ook voor de groot-inkopers van onze landbouwproducten is dat vroege, met daarbij de suggestie van een hogere opbrengst, niet goed. Na één week mooi weer in februari en wat krantenberichten dat er al bieten en graan waren gezaaid, zakte bijvoorbeeld de graanprijs meteen al weer wat. Ondanks dat de wereldvoorraden gestaag afnemen en de wereldvoedselproductie de groeiende bevolking niet bijhoudt.
Dus boeren, doe nog maar even kalm aan. Beter voor bodem, duurzaamheid en portemonnee.