NEPG: ‘Komend seizoen grootste areaal aardappelen in meer dan tien jaar’
Deze verwachting is gebaseerd op een inschatting van een uitbreiding op het vaste land. De NEPG houdt nog wel een slag om de arm. ‘Het betreft wel een eerste inschatting. Het pootseizoen is juist gestart en definitieve cijfers zullen in juni beschikbaar zijn. De groei van het areaal is in elk geval in lijn met de toenemende vraag hoofdzakelijk vanuit de verwerkende industrie’, aldus de VTA die in de NEPG is vertegenwoordigt. De groei zou volgens NEPG wellicht nog wat hoger kunnen liggen als beschikbaarheid van pootgoed minder een probleem vormde. Kwaliteit en knolmaat kunnen voor het pootgoed in 2019 wel een uitdaging vormen.
Opbrengst meer oogstbepalend
Op basis van ervaring benadrukt de NEPG dat de opbrengsten per hectare meer bepalend zijn dan het areaal voor de uiteindelijke totale oogst. ‘Het planten van de vroege aardappelen voor de verwerking is gestart op schema. De rest zal worden geplant in april of mei afhankelijk van de weersomstandigheden. In de meeste NEPG-landen zijn na het droge seizoen van vorig jaar de grondwatervoorraden nog niet helemaal aangevuld. En als er niet een behoorlijke hoeveelheid regen valt in de komende weken, dan zullen de gewassen in sommige NEPG-landen voor een derde jaar starten met een tekort aan regenval’, aldus de NEPG.
Lang voorraadseizoen
Het komende seizoen 2019-2020 wordt volgens NEPG/VTA een lang voorraadseizoen, omdat er weinig meegaat van het huidige seizoen. ‘Sommige fabrieken zullen iets langer sluiten en er zal druk komen op een vroege oogst. De voorraden in de vijf landen zijn veel lager dan het 5-jarig gemiddelde en de NEPG is er van overtuigd, dat de actuele hoge prijzen tot het einde van het seizoen ook op een hoog niveau blijven, zelfs als de gecontracteerde volumes er zijn. Het verschil kan worden gemaakt door de komst van de vroege aardappelen. Met de ervaring van 2018-2019 moeten telers voorzichtig zijn met het type contract dat men tekent’, zo
NEPG-landen testen alternatieven CIPC
Het aanstaande verbod op het gebruik van het antispruitmiddel CIPC, dat begin zomer 2020 van kracht wordt, betekent volgens NEPG een grote uitdaging voor de hele keten. Dit aangezien er in de vijf NEPG-landen meer dan 20 miljoen ton aardappelen is opgeslagen voor verwerking, export en tafelaardappelen. ‘De verschillende testresultaten voor alternatieven worden uitgewisseld door de NEPG-landen. Een tijdelijke RML is aangevraagd door de sector om de opslagen in de komende jaren te kunnen gebruiken’, zo meldt NEPG.