Natuurmonumenten door het stof na tweet over glyfosaat
„Mea culpa”, begint woordvoerder Bjorn van den Boom zijn tweet. Hij geeft aan zich te hebben laten meeslepen op basis van enkele polariserende tweets over het gebruik van glyfosaat. „Het leidde tot een tweet die niet gestuurd had moeten worden.” Natuurmonumenten zegt júist met boeren te willen samenwerken, op basis van wederzijds respect. „De tweet van dinsdag past daar niet bij. Van een professionele organisatie mag verwacht worden dat wij het hoofd koel houden en onze eigen standaard naleven. Excuus dat ik dat dinsdag niet deed.”
In de tweet beschuldigde Van den Boom Emmens van slechte landbouwpraktijken. „Wat je hier laat zien, is een landbouw aan het einde van zijn latijn. Dode bodems. Kapot gereden en kapot gespoten. En je hebt gelijk: daar leeft inderdaad he-le-maal niet meer.”
'Sukkelig antwoord'
Die tweet deed veel stof opwaaien in de akkerbouw. Menig teler en burger reageerde op deze beschuldiging van Van den Boom en betichtte hem van framing. „Wat een sukkelig antwoord. Ik erger me ook aan glyfosaatvelden, maar als lid van Natuurmonumenten wil ik heel graag pleiten voor fatsoenlijk debat, bijeenkomsten en goede voorbeelden hoe wel. Maar niet zo over twitter”, reageerde Chris Zeevenhooven. Emmens zelf reageerde ook: „Men moet eens ophouden met de burger voor te houden dat velden, bespoten in februari/maart te koste zou gaan van bloemetjes en bijtjes. Die bloeien dan niet en vliegen nog niet. Op akkerland al helemaal niet. Nooit niet. Het is winter.”
Lees hier het opinie-artikel dat akkerbouwer Johan Emmens schreef voor Akkerwijzer