Met zeven nieuwe cichoreirassen in onderzoek zet Sensus lijn naar boven verder door
Dit is een positief signaal van de kwekers die vertrouwen hebben om ons en de telers in de toekomst naar 10 ton inuline per hectare cichorei te helpen, zegt René Schunselaar, manager agro bij Sensus. Het bedrijf werkt sinds enkele jaren met de telers samen aan een hoger rendement per hectare. Doel is om de gemiddelde opbrengst te laten toenemen naar 10 ton inuline per hectare cichorei. Die rendementsverbetering wordt ingezet op drie sporen. Rassenverbetering is hierin een belangrijk punt.
Herbicidetolerantie
De zeven nieuwe rassen die dit jaar op de proefvelden komen te liggen, hebben in potentie een hoge wortelopbrengst en een hoog inulinegehalte. Deze twee factoren zijn samen zeer belangrijk voor een beter rendement, zegt Schunselaar. Daarnaast hebben de rassen specifieke eigenschappen, enkele hebben bijvoorbeeld een herbicidetolerantie. De huidige rassen Chrysolite, Benulite en Barite hebben die eigenschap ook en zijn daarmee niet gevoelig voor Titus of een hogere Safari-dosering.
De zeven rassen liggen dit jaar voor het eerst in onderzoek. In totaal worden ze drie jaar onderzocht voor ze mogelijk worden opgenomen op de Aanbevelende Rassenlijst.
Areaal 5.200 hectare
Het Nederlandse areaal cichorei omvat dit jaar 5.200 hectare. Daarmee is het areaal weer gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De cichoreicampagne van 2018-2019 is afgesloten met een gemiddelde opbrengst van 8 ton inuline per hectare. Vorig jaar lag het gemiddelde op 8,5 ton. Iets meer dan een kwart van de telers - 26 procent - realiseerde een opbrengst van afgerond minimaal 10 ton inuline per hectare.