Voorkom slakkenvraat in suikerbieten
Hoewel slakken en hun slijmsporen vaak niet direct zichtbaar zijn, kunnen slakken wel degelijk op de loer liggen. Zodra er sprake is van wind, kruipen ze namelijk in de grond om uitdroging te voorkomen. Klei- en lösspercelen met als voorvrucht een groenbemester, koolsoort, graan en graszaad hebben een verhoogd risico. Ook percelen waar een niet kerende grondbewerking heeft plaatsgevonden en er sprake is van bovenliggende gewasresten, hebben een verhoogd risico. Een mooi gesloten zaaibed verkleind de kans op slakken.
Controleer uw percelen
Slakken zijn vrij eenvoudig op te sporen met een natte jute zak. Leg die op een aantal plaatsen op het perceel, langs de slootkant en de perceelrand. Zwart plastic op vooraf bevochtigde grond leggen kan ook. Leg onder de zak of het plastic enkele slakkenkorrels en controleer de dagen erna in de ochtend of er dode slakken aanwezig zijn.
Slakken natuurlijk bestrijden
Ironmax Pro is een nieuw biologische middel tegen slakken. Het werkt net zo goed als de chemische middelen die inmiddels niet meer toegelaten zijn. De biologische slakkenkorrel bestaat uit een unieke ijzer(III)fosfaat. Deze is zó effectief dat slakken minder actieve stof nodig hebben om dood te gaan dan andere korrels op basis van dezelfde werkzame stof. Daarnaast bevat Ironmax Pro de stof Colzactive. Dit is een aantrekkelijke lokstof voor slakken.
Lange duurwerking
De korrel van Ironmax Pro is nat geperst en bestaat uit een zeer homogene korrelgrootte. Dit maakt een goede verdeling over het perceel mogelijk en zorgt voor een lange duurwerking. Per jaar zijn maximaal vier toepassingen toegestaan met een interval van vijf dagen. Het advies voor suikerbieten is 5 kg/ha per strooibeurt.
Tekst: BASF
Beeld: BASF
Bron: BASF