‘Veel bijen al verdwenen voordat neonicotinoïden op de markt kwamen’
Staf Research heeft van alle soorten bijen en hommels die verdwenen zijn na het jaar 1900 de monitoringsdata bestudeerd. In totaal ging het om 46 soorten bijen en hommels die op de zogeheten Rode Lijst van verdwenen bijen staan. Uit de data blijkt dat op 2 na alle soorten bijen en hommels voor het laatst zijn gezien vóórdat de beschuldigde gewasbeschermingsmiddelen op de markt kwamen. „Het is dan ook niet juist het verdwijnen van soorten toe te schrijven aan de neonicotinoïden”, stelt de stichting.
Rode Lijst
De meest recente Rode Lijst voor bijen en hommels dateert van 2018. De editie daarvoor is van 2003. Voor alle verdwenen soorten op de lijsten van zowel 2018 als 2003 heeft de stichting gecontroleerd in welk jaar de soort voor het laatst is gezien. Dit gebeurt aan de hand van het Nederlandse Soortenregister.
Staf Research zet zich momenteel in om berichten over het onterechte verband tussen bijensterfte en neonicotinoïden verwijderd te krijgen. Eén daarvan is de website Bijensterfte van de Universiteit Utrecht. Staf heeft de universiteit verzocht de tekst op haar website te rectificeren. De stichting heeft als doel: Het controleren van de juistheid van (wetenschappelijke) feiten voor de onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid
Varroamijt
Eerder deze week meldde Wageningen University & Research dat de grote sterfte onder Europese honingbijen vooral komt door de varroamijt en niet door neonicotinoïden. Honingbijen hebben weinig tot geen last van de neonicotinoïden, weet onderzoeker Tjeerd Blacquiere bij Wageningen UR. „Deze bijen gaan daar niet dood aan.”