Column: Paul Krol: iedere dag 25 hectare aardappels poten
„Ja, het loopt hard nu. Elke dag poten we 25 hectare aardappelen. Deze week zaaien we de rest van de suikerbieten. De percelen die we eerder zaaiden staan al boven. De eerste uien hebben we ook al gezaaid.
Het bodemvocht is op veel plaatsen goed aangevuld. Soms is er wat minder regen gekomen dat echt nodig was en op de zwaardere gronden en langs de Brabantse Aa is het nu nog wat te nat om het land op te gaan.
Genoeg te doen. Ik werk elke ochtend vanaf zeven uur tot ’s avonds 10 uur. Er lopen meestal drie of vier medewerkers mee en de jongens helpen zodra ze van school komen. Het is ook nodig, want we moeten totaal 500 hectare aardappels poten. Er zitten meerdere rassen bij, van vroeg tot laat. Fontane is de belangrijkste en we telen daarnaast Zorba, Arsenal en Challenger.
Het meeste pootgoed ziet er netjes uit. We teelden een grote hoeveelheid zelf. Eén perceeltje pootgoed was minder goed geworden. Doorwas. We konden genoeg poters bijkopen. Er was zelfs de laatste dagen nog aanbod. Dat valt dus mee na het droge seizoen 2018.
Nieuwe machines
Een investering met een vooruitziende blik is onze nieuwe schijveneg van Väderstad. Hij maakt de groenbemester die we zaaiden extra fijn. De schijveneg is 6,25 meter breed. Je kunt er 14 kilometer per uur mee rijden. Een groot perceel van meer dan 40 hectare deden we er binnen een dag mee.
Zo krijgen we de bladrammenas goed onder controle. Met een aandrukrol achter de trekker is het resultaat heel mooi. We zijn er bijzonder goed over te spreken. Ik verwacht dat op termijn glyfosaat kan verdwijnen, dus we moeten alternatieven hebben om de groenbemester eronder te krijgen. Een investering in de toekomst dus.
We schaften ook twee nieuwe pootmachines aan. Die kunnen in de rij variabel poten. Het werkt met Vantage Agrometius software. We poten nu nog alles gelijk, maar we kunnen de nieuwe software erop zetten en dan afhankelijk van de bodemeigenschappen de pootafstand variëren.
Vruchtwisseling
Ik geloof dat de uien een hele passende teelt in ons bouwplan zijn. Alleen aardappelen afwisselen met maïs en gras is niet ideaal. In maïs stimuleer je veel dezelfde aaltjes als in gras. Dan zijn uien als variatie welkom.
De toename van de hoeveelheid gras in de rotatie is wel een ding om op te letten. Je krijgt meer vreterij door ritnaalden en engerlingen in de aardappelen, terwijl het pakket insecticiden daartegen beperkt raakt. De bestrijding van die insecten is gewoon lastig.
Bemesting
In overleg met de kunstmestleverancier kijken we naar aanpassingen in onze bemesting. Misschien kunnen we wat aandacht geven aan elementen als borium, magnesium en mangaan in de aardappelen. Ik denk dat het geven van goede voeding aan het gewas de basis voor de teelt is. Dan hoef je ook minder vaak ‘naar de dokter’. Een gewas dat goed voorzien is groeit beter. Daarom gaan we waarschijnlijk ook wat extra kali geven gedurende het groeiseizoen.”
Tekst: Krol
Beeld: Ellen Meinen