NMF Drenthe: ‘Burgers gebruiken zelf nog te veel glyfosaat’
Aanleiding voor de uitzending van het programma Cassata was het opinieartikel dat de Drentse akkerbouwer Johan Emmens afgelopen week schreef voor Akkerwijzer.nl. Het artikel ‘Glyfosaat, de gele splijtzwam’ ging viraal: het is inmiddels bijna 30.000 keer gelezen.
Volgens Emmens is de grootste misvatting over glyfosaat dat het een ontzettend schadelijk middel is. „Er wordt geroepen dat het kankerverwekkend is. Maar het is een legaal middel dat we mogen gebruiken. Als het werkelijk schadelijk was, was het al lang verboden.” Hij verwees onder meer naar een rapport van het CLM waarin glyfosaat heel laag scoort op het gebied van schade voor water- en bodemleven.
Drinkwatervoorziening
Van den Berg benadrukte dat het middel een knelpunt is voor de drinkwatervoorziening. In de Drentsche Aa wordt volgens haar veel glyfosaat gemeten. Emmens, oud-bestuurder van Nationaal Park Drentsche Aa, bevestigde dit, maar zei dat is aangetoond dat vrijwel alle gevonden glyfosaat afkomstig is van dorpen en steden: particulieren die het onkruid tussen de stoeptegels wegspuiten met RoundUp. Ook presentator Margriet Benak gaf aan het middel te gebruiken voor het onkruid tussen de stenen. „Weg met die bende.” Emmens: „Het gebruik van RoundUp is voor gemeenten en bedrijven nu verboden. Ik verwacht dan ook dat de gevonden hoeveelheid in het water zal afnemen.”
Een algeheel verbod op glyfosaat is slecht voor milieu en boer, stelde Emmens. „Dan moeten we andere middelen gebruiken, waarvan de milieubelasting veel hoger is. Bovendien moeten we meer diesel gebruiken om het hardnekkige kweekgras er onder te krijgen.” Daarnaast zal het leiden tot een hogere CO2-reductie.
Natuurmonumenten afwezig
In eerste instantie was Natuurmonumenten uitgenodigd om met Emmens in gesprek te gaan. De vereniging had zich in een tweet negatief uitgelaten over de landbouw en het gebruik van glyfosaat en ging daarvoor later door het stof. Nogal dom, vonden Emmens en Van den Berg. Natuurmonumenten heeft echter laten weten te bedanken voor de uitnodiging. In zijn afwijzing liet de vereniging weten liever rechtstreeks met de boer in gesprek te gaan. Maar op de vraag van presentator Margriet Benak of Emmens al iets van Natuurmonumenten had gehoord, kon Emmens alleen maar nee antwoorden.
Luister hier de uitzending van het programma Cassata terug (vanaf ongeveer 12 minuten)