Column: Column Henk Nienhuis: ‘Spul er in?’
We hebben de Drentse bloembollenroute gefietst Eerste Paasdag. Een prachtig gezicht, en straks gaan de aardappelvelden weer bloeien. Geen wonder dat veel mensen goed geld willen verdienen in het ‘wilde westen’ en daarna rustiek willen wonen op het platteland. Maar dan komt er kritiek uit deze groep mensen. Bloembollenteelt zou slecht zijn voor de gezondheid. Daar zitten ook mensen tussen die vinden dat buitenlanders zich aan ons moeten aanpassen. Kijk maar eens naar de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.
De velden zomergerst worden al mooi groen, de bieten staan al boven en de eerste aardappelen botten al mooi uit in de grond. Alle dagen kijken we toch met een beetje spanning of alles goed is gezaaid en gepoot. Mist er een rijtje dan kan dat nog gerepareerd worden.
Nu we de bescherming vanuit zaaizaadcoating voor een deel moeten missen, is het extra opletten op aantasting van onze gewassen. Nieuwe situatie: We moeten naar verwachting weer meer en vroeger spuiten tegen allerlei aantastingen van beestjes, schimmels en insecten.
Van moderne technieken zoals drones vraag ik me af wat we kunnen waarnemen. Misschien moeten we gewoon dagelijks weer even door het veld lopen. Hoe dan ook, het wordt weer meer spuiten en wat is dan de milieuwinst ten opzichte van zaaizaadcoating? Boeren en milieu werken graag aan een win-winsituatie, maar dit wordt verlies voor de natuur en de boerenportemonnee.
We zouden versnelde resistentie in onze gewassen moeten kweken. Dat kan, het kost alleen veel tijd. Met gentechnologie zou het allemaal wat sneller kunnen, maar daar worden soms ook de wenkbrauwen voor opgetrokken.
Eigenlijk kan het zo niet langer. Beleidsmakers die op grond van kiezersemotie wetten en regelingen gaan voorstellen die niet goed uitpakken in de praktijk. De Nederlandse landbouw is op een hoog niveau gekomen door onze Universiteit Wageningen. Praktisch, gericht op het boerenbedrijf. Het kan allemaal nog wel eens weer anders komen te liggen wanneer het besef boven komt dat we een gezonde en voldoende voedselproductie hebben. Ook hier in Nederland.