Rapport Drentsche Aa: particulieren grote bron van glyfosaat in oppervlaktewater
Uit de metingen bij de twee meetpunten van het stedelijk gebied van Assen blijkt dat glyfosaat en AMPA relatief vaak werden aangetroffen. Glyfosaat werd niet in de benedenloop waargenomen, maar wel bovenstrooms van Assen.
Detectielimiet
Andere vaak aangetroffen stoffen waren diuron, MCPA en MCPP (onkruidbestrijdingsmiddelen). Diuron had echter als herbicide geen toelating meer, maar komt nog wel voor als conserveermiddel in metselwerk en film. De aangetroffen concentraties waren meestal laag (net boven de detectielimiet), zo blijkt uit het rapport.
Om de concentratie van onkruidbestrijdingsmiddelen uit stedelijk gebied in het water benedenstrooms bij het innamepunt van het Waterbedrijf Groningen verder te verlagen, moet het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen door particulieren, instellingen en bedrijven worden teruggebracht, luidde het advies van de onderzoekers. De lokale overheid moet communiceren met bewoners, instellingen en bedrijven over het gebruik van chemische onkruidbestrijding, en/of aandringen op verbod van het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen door particulieren. In het deelproject Duurzaam Onkruidbeheer is met gemeenten en bedrijven al gewerkt naar een chemievrij onkruidbeheer.
Drinkwaternorm
Aanleiding voor het project was dat in het verleden regelmatig overschrijdingen van de drinkwaternormen voor individuele stoffen werden geconstateerd bij het innamepunt (de locatie waar Waterbedrijf Groningen water inneemt voor de bereiding van drinkwater). De gemeten concentraties overschreden soms de drinkwaternorm voor individuele stoffen. De metingen zijn weliswaar verricht in de periode juni 2016 tot maart 2017, maar het zijn de meest recente cijfers over dit gebied.